Smeh in solze

FOTO: Nepozaben koncert za Borisov rojstni dan

Vito Tofaj
5. 3. 2019, 21.05
Deli članek:

"Kdo je Boris," je Borisove prijatelje v prispevku, ki so ga posneli pred praznovanjem v SNG Drama in ga predvajali vmes, vprašala novinarka Vesna Milek.

Vito Tofaj
Boris Cavazza in sin Aleksander Boris.

»Boris je pomemben del mojega življenja, to je Boris zame!« pravi igralka Marijana Brecelj. Čeprav je bilo med praznovanjem rojstnega dne slovitega igralca o njem povedano veliko lepega, se zdi, da je Marijanin odgovor hkrati najlepša zahvala (pohvala), ki jo lahko kdo komu da.

Vito Tofaj
Igralec/režiser Primož Ekart, njegov profesor na AGRFT Dušan Mlakar (desno) in novinarka Vesna Milek

Nekaj je gotovo: Boris ni le pomemben del njenega življenja, ampak tako rekoč vseh, ki so povezani z gledališči in filmom, v katerih je ustvarjal nepozabne vloge ter kot učitelj na AGRFT predajal znanje novim generacijam – med njimi tudi njegovemu »faliranemu študentu« (kot se je opisal med govorom na odru), predsedniku vlade Marjanu Šarcu.

vito tofaj
Ksenija Benedetti Cavazza, razpoloženi slavljenec Boris Cavazza, predsednik vlade Marjan Šarec in Igor Samobor, direktor SNG Drama Ljubljana

GLASBA

Mnogih se je Boris dotaknil z glasbo, ki jo je ustvaril v zasedbi Boris Cavazza kvintet s Fake Orchestra. Morda ne veste, a leta 1977 je nastopil na Slovenski popevki z Marijo Benko. Če je češnja na torti po navadi ena, jih je bilo na koncertu Prvih 80 let Borisa Cavazze več: pravzaprav so bili to vsi nastopajoči – in torta premajhna: Iztok Mlakar, Primož Vitez, Igor Leonardi z ansamblom, Janez Bončina - Benč, skupina D Drams (Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matija Rozman, Jože Šalej) z Nino Valič, Aleksandra Ilijevski, Murat, Primož Grašič in Svetlana Makarovič, ki je Borisu povedala nedvoumno, ja, sladko resnico: »Morda sva res stara, a nisva zastarela in tudi nikoli ne bova!«

Vito Tofaj
Igralka Tanja Ribič in njen življenjski sopotnik, igralec in režiser Branko Đurić - Đuro

WALDORF IN STATLER

Da o Borisu niso »trosili le rožic«, sta skrbela Jurij Zrnec in Bojan Emeršič, ki sta se prelevila v starčka, in šale, ki sta jih stresala, so zaradi smeha, ki so jih povzročile, tresle dvorano. Žal nam je, da ju ne moremo citirati. Ostaja upanje, da bodo nekega dne posnetek predvajali na TV; odgovorni na »nacionalki«, slišite?

vito tofaj
Igralca Bojan Emeršič in Jurij Zrnec sta vlogi ciničnih starčkov (kot Waldorf in Statler iz TV-serije Muppet show) odigrala odlično!