Obrezovanje drevja

Čas je za prva dela v domačem sadovnjaku

Z.F.
3. 3. 2019, 16.39
Deli članek:

Toplo spomladansko vreme nas že vabi, da obiščemo vrtove in sadovnjake. Na vrsti pa bodo tudi prva spomladanska dela, med katera zagotovo spada tudi obrezovanje sadnega drevja. Ste pripravljeni?

Dreamstime
Zmeraj, ko se lotimo obrezovanja, pazimo, da vejo krajšamo nad brstom ali poganjkom, saj bomo le tako spodbudili rast novih.

Kot že veste, ni vseeno, kako je obrezano sadno drevje, in posledično ta podvig zahteva nekaj znanja. Pomembno je tudi, da je drevje pravočasno obrezano, saj če bomo z obrezovanjem prepozni, lahko zaustavimo cvetenje in nadaljnjo rast, v nasprotnem primeru pa poskrbimo za uspešno tvorbo cvetov in plodov v nadaljevanju. Z obrezovanjem drevesu omogočimo, da hranila, ki jih črpa iz zemlje, pošilja naprej v cvetove in plodove namesto v poganjke, ki ne koristijo. A preden se lotite obrezovanja, razmislite, kako želite oblikovati drevo in ne pozabite, da gre za dolgoročno odločitev. Zdaj je čas, da poskrbite za jablane in hruške.

Še lahko sadimo?

Seveda. Sadno drevje lahko sadimo še v prvi polovici marca. Pred sajenjem preverimo koreninski sestav sadik. Poškodovane korenine odstranimo in porežemo do svetlejšega dela, debelejše korenine od prsta pa lahko skrajšamo na štiricentimetrsko dolžino, s čimer dodatno spodbudimo njihovo rast. Porezane korenine bodo hitreje in lažje vsrkale hranila iz zemlje. Pomembno je tudi, da primerno pripravimo zemljo, kamor bomo drevo posadili. V izkopano luknjo natresemo nekaj naravnega gnojila in zalijemo. Počakamo, da voda nekoliko odteče, in šele nato v jamo vsadimo novo sadiko.

Prvo obrezovanje

Za prvo obrezovanje poskrbimo le, če je to potrebno. Izberemo tri vodilne poganjke, pri katerih pazimo, da vsak raste v svojo smer (levo, desno, navzgor) in da iz debla ne razrašča na istem mestu. Gre za glavne poganjke, ki bodo tvorili krošnjo. Če so stebelca še prešibka in ni jasnih vodilnih poganjkov, počakamo še eno leto. Te nato skrajšamo za tretjino, pri čemer pa zmeraj upoštevamo, da naredimo rez nad popkom. Dolžino poganjkov zmeraj prilagajamo koreninskemu sistemu. Če so korenine dobro usidrane in razpredene, lahko pustimo daljše, če je koreninski sistem slab, poganjke skrajšamo tudi do polovice.