Telefoni, računalniki, wi-fi ...

Posledice nevarnega nevidnega sevanja, ki se poznajo na telesu

T.D.
3. 3. 2019, 14.21
Posodobljeno: 3. 3. 2019, 16.15
Deli članek:

V zadnjih 20 letih so raziskovalci opravili na desetine raziskav, ki naj bi pokazale, kako tehnologija vpliva na človekovo zdravje. Izsledki so nedvoumni: wi-fi lahko vpliva na zdravje in delovanje možganov, še posebno pa so tem vplivom izpostavljeni otroci.

Profimedia
Posledice nevarnega nevidnega sevanja, ki se poznajo na telesu.

Ste bili po uporabi brezžičnega interneta že kdaj bolj budni, kot bi bili sicer, ali celo niste mogli zaspati? O takšnem vplivu je vse več poročil, dokazala pa ga je tudi znanstvena raziskava, ki je proučevala vpliv delovanja nizkih frekvenc mobilne telefonije na spanec. Testirane osebe so izpostavili telefonskemu elektromagnetnemu sevanju, osebam v kontrolni skupini pa so dali telefone, ki niso oddajali tovrstnega sevanja. V skupini, ki je bila izpostavljena sevanju mobilnega telefona, je občutno več ljudi poročalo o težavah s spanjem. To so potrdili tudi posnetki njihovih možganskih valov. Znanstveniki so ugotovili, da lahko bližina mobilnega telefona, aktivnega omrežja wi-fi ali več oddajnikov wi-fi povzroči kronične težave s spanjem. Pomanjkanje spanja pa lahko odpre vrata tudi hujšim težavam, kot sta depresija in povišanje krvnega tlaka.

TEŽAVE S SRCEM

Če se vam zdi, da vam srce močneje utripa, kadar se znajdete v okolju s signalom wi-fi oziroma v dosegu tretje generacije mobilnih telefonov, ne gre le za občutek. Raziskava, ki so jo opravili pri 69 posameznikih, je pokazala, da so številni med njimi doživeli telesni odziv na elektromagnetno valovanje. Največkrat je šlo za pospešen srčni utrip, podoben tistemu med stresom.

NEVARNOST ZA PLOD

Izpostavljenost sevanju brezžičnega omrežja in mobilni telefoniji lahko zmoti celični razvoj, še posebno razvoj ploda. Raziskava iz leta 2004, opravljena na živalih, je pokazala povezavo med izpostavljenostjo sevanju wi-fi-ja in zapoznelim razvojem ledvic. Te izsledke je potrdila tudi avstrijska raziskava iz leta 2009. Motnje v sintezi beljakovin so bile tolikšne, da so avtorji poudarili, da je »to še posebno pomembno za tkiva, ki še rastejo, torej pri otrocih in mladih. Posledično bo ta populacija dovzetnejša za tovrstne motnje.« Če so torej mladi izpostavljeni sevanju wi-fi-ja, se poveča tveganje za nastanek razvojnih poškodb.

PREUSMERITEV MOŽGANSKIH FUNKCIJ

Ker so se znanstveniki začeli zavedati povezave med mikrovalovnim sevanjem in zbranostjo, so začeli proučevati vpliv sevanja četrte generacije mobilnih telefonov na možganske funkcije. Z uporabo magnetne resonance (MRI) so ugotovili, da se pri osebah, ki so izpostavljene elektromagnetnemu sevanju, na več območjih v možganih zmanjša možganska aktivnost.

VPLIV NA RAST CELIC

Skupina danskih učencev devetega razreda je občutila težave z zbranostjo, potem ko so začeli spati s telefonom ob vzglavju. Zato so se odločili opraviti poskus, pri katerem so opazovali vpliv usmerjevalnika wi-fi na rastline. En pladenj z vrtno krešo so postavili v sobo brez sevanja wi-fi, drugo skupino rastlin pa so postavili zraven dveh usmerjevalnikov, ki sta oddajala enako količino elektromagnetnega sevanja kot en brezžični telefon. Rezultat je bil očiten: rastline, ki so bile v bližini usmerjevalnika, so se ustavile v rasti, tiste, ki niso bile izpostavljene sevanju, pa so nemoteno rasle naprej.

VPLIV NA SPERMIJE

Že dolgo je znano, da toplota prenosnih računalnikov, ki jih številni med delom držijo v naročju, ubija spermije. Zdaj se je pokazalo, da toplota ni edina grožnja za moško plodnost. Raziskovalci so dokazali, da izpostavljenost sevanju wi-fi-ja zmanjšuje gibljivost spermijev in povzroča trganje DNK. Enaki rezultati so se pokazali tako pri živalih kot pri ljudeh.

VPLIV NA ZANOSITEV

Raziskava, ki so jo opravili na živalih, nakazuje, da lahko brezžični signal onemogoči ugnezditev jajčeca. Pri miših, ki so jih samo dve uri na dan izpostavljali sevanju wi-fi-ja, se je po 45 dneh razvil občutno večji oksidativni stres. Švedski institut Karolinska je leta 2011 izdal opozorilo nosečnicam, v katerem je mogoče prebrati naslednje: »Nosečnice opozarjamo, naj se izogibajo uporabi brezžičnih tehnologij in se ne zadržujejo v bližini njihovih uporabnikov.«

POVEZAVA Z RAKAVIM OBOLENJEM

Se pa menda pred tem lahko zaščitimo. Američani, ki so vajeni skorajda vsako težavo reševati z uživanjem kakega novega prehranskega dopolnila, se temu niso odrekli niti v tem primeru. Priporočajo povečan vnos melatonina, ki naj bi urejal spalni ritem, in L-karnitina, ki naj bi antioksidativno deloval prav na predelih telesa, ki jih prizadene elektromagnetno sevanje.