Kalorična bomba

V pokovki masti za skoraj ves dan

Zoran Franc
7. 3. 2019, 21.15
Deli članek:

Pokovka je posebna vrsta koruze, ki so jo prvi z namenom uživanja vzgajali Indijanci. Danes jo uvrščamo med prigrizke, po katerih radi posežemo ob ogledu filma ali družabnih večerih. Čeprav je sama po sebi zdrav prigrizek, je pokovka za pripravo v mikrovalovni pečici vse prej kot to.

Dreamstime
Pokovka za pripravo v mikrovalovni pečici vsebuje zgornjo mejo dnevne količine maščob in soli.

Prevelike količine maščob, soli in arom zdrav prigrizek spremenijo v kalorično bombo.

V 100 gramih pokovke za pripravo v mikrovalovni pečici je polovična količina priporočenega dnevnega vnosa soli.

Koruza za pripravo pokovke je živilo, bogato z vlakninami, ki koristijo prebavi in znižujejo holesterol v krvi. Sestavljeni ogljikovi hidrati, ki jih vsebuje, nas napolnijo z energijo, vsebuje pa tudi antioksidante, ki ščitijo organizem pred prostimi radikali. Povprečna količina (približno osem gramov) pokovke ima okoli 80 kalorij, kar ni veliko, a nasiti za več ur. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj pokovko uvrščamo med zdrave prigrizke. A ne pozabimo, pokovka sama po sebi ne redi, dokler ne vsebuje dodatkov, kot so sol, sladkor, arome in maščobe.

Namesto masla zgolj aroma

Preverili smo povprečne količine maščob, soli in sladkorjev, ki jih najdemo v pokovki za pripravo v mikrovalovni pečici. V stogramskih zavojčkih je od 71 do 84,5 odstotka pokovke, razliko sestavljajo dodatki, kot so maščobe, sol, sladkor in arome. Na trgovinskih policah lahko izberete tudi pokovko z okusom masla, a pri preverjanju deklaracij nobeden od proizvodov ni vseboval masla, temveč zgolj njegovo aromo.

Dreamstime
Prevelik vnos soli dnevno zvišuje krvni tlak in možnost srčno-žilnih bolezni, ki so vodilni vzrok smrti in invalidnosti.

Veliko maščobe, pa tudi soli

Maščoba, ki jo torej najpogosteje najdemo v proizvodih za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici, je rastlinska. Gre za palmovo maščobo, ki vsebuje nasičene maščobne kisline. Te lahko ob prepogostem uživanju ali prevelikih količinah nevarno zvišajo raven holesterola v krvi. V povprečju lahko odrasla oseba zaužije do 20 gramov maščobnih kislin dnevno. A pozor, v 100 gramih pokovke je teh okoli 17 gramov, kar skoraj zadosti dnevnemu vnosu. Pri preverjanju deklaracij smo bili pozorni tudi na količino dodane soli. Te je v povprečju okoli tri grame. Priporočen dnevni vnos soli za odraslo osebo je šest gramov, medtem ko višje vrednosti povečajo tveganje za razvoj povišanega krvnega tlaka.

Pripravite pokovko v loncu

Tako je sicer zdrav in nizkokaloričen prigrizek »bomba«, polna nevarnih maščob in soli. Za uživanje zdrave pokovke vam priporočamo, da posežete zgolj po koruzi, ki jo lahko spečete v ponvi ali večjem loncu ter po svojih željah »opremite« z zdravo maščobo, soljo in drugimi dodatki, če jih potrebujete.

Dreamstime
Nasičene maščobe, med katere spadajo maščobe živalskega izvora in rastlinska olja (kokosovo in palmovo), vsebujejo nevarni holesterol.