Nežni dotiki brišejo vse naše tegob

Duhovne lekcije psičkov

Ta.P.
15. 12. 2018, 17.21
Deli članek:

Od svojih kosmatih ljubljenčkov se res lahko naučimo marsičesa, lepo pa je, da se spoznamo tudi z vsem tistim, kar ob druženju z njimi v nas spodbuja duhovno rast.

Dreamstime
Ob psičkih nas radost preplavi sama od sebe.

Ker svoje pasje ljubljenčke radi crkljamo, dobro vemo, kako naraven je za nas fizičen dotik. Povsem normalno je, da jih želimo božati in ljubkovati.

DOTIKI

Raziskave kažejo, da je objem zelo dober za naše zdravje, saj v hipu dvigne raven oksitocina in serotonina v telesu. Dotik zdravi bolezni, zmanjšuje stres in znižuje krvni tlak, lahko pa celo izboljša naš spomin. Ob nežnem dotiku pozabimo na vse tegobe, razpoloženje se nam v hipu izboljša. Zato kar veselo crkljajte svoje ljubljenčke, če pa jih nimate, seveda objemajte svoje bližnje, otroke, partnerja, prijatelje ...

TRENUTEK

Druga pomembna stvar, ki jo morate vedeti, je, da žival pozna samo en čas, in to je »zdaj«. Prav ste razumeli, pes denimo ne meri časa. Pes samo verjame, je umirjen in ne skrbi glede prihodnosti, niti ne razmišlja o preteklosti. Pes je vedno v sedanjosti ter je pozoren na vse, kar se okrog njega dogaja. Lahko se veseli, ali pa počiva. Tudi mi se lahko zgledujemo po njem. Ni nam treba razmišljati o vsem, kar se nam dogaja. Če čutimo, da nas nekaj še posebej zanima, je to čisto v redu. Če nas ne, lahko svobodno počivamo in najdemo nekaj, kar nas bo navdihnilo.

VESELJE

Tretje pomembno dejstvo je, da je preprosto življenje prav fino. Če se lahko veselimo malih stvari, potem smo resnično srečni. Ni pomembno, koliko imamo ali koga poznamo. Če ima pes dobre pogoje za spanje in počitek, če ga lastniki redno hranijo in vodijo na sprehod, je resnično zelo srečen. In tudi mi – če pojemo malo zdrave hrane in se redno gibamo v naravi (s psom ali brez njega), se že bližamo bistvu sreče. Uživanje v tako imenovanih malih stvareh lahko postane za vas največja radost.

PREDANOST

Četrto dejstvo, ki naj bi se ga zavedali, je, da nihče ni popoln. Pes denimo intuitivno zazna, da vas vedno znova osrečuje, zato ob vsakem snidenju skače od veselja, miga z repom in vas liže. In vas v trenutku preplavi radost, čeprav veste, da ima tudi kuža svoje pomanjkljivosti … Pa kaj, če je predebel, če se slini in se sploh ne obnaša dostojno, kadar mu je nekdo všeč. Nihče ni popoln, niti duhovni vodje.

IGRANJE

In zadnja pomembna stvar, ki se je lahko naučite od svojega kosmatega duhovnega učitelja, je pristna igra. Psi se ne glede na čas vsak dan igrajo ure in ure. Kadar pa se ne igrajo, počivajo ali mahajo z repom, ker so srečni – največkrat brez (nam znanega) razloga. Zavedati se moramo, da svoje težave jemljemo preveč resno. Če bi ljudje lahko jemali nekatere stvari in življenje le nekoliko manj resno, bi se verjetno več smejali. To je morda tudi največja duhovna lekcija, ki se je lahko naučite od svojega psa.

profimedia
pes