Zanimivosti

Mladi zakopali časovno kapsulo za 50 let

Doroteja Jazbec / Lokalno.si
15. 12. 2018, 14.00
Deli članek:

Koliko napovedi se bo 7. decembra 2068 uresničilo?

D.J.
Časovna kapsula

Mladi Radečani, predstavniki občinske uprave z radeškim županom na čelu in predstavniki KTRC Radeče so pred osmimi dnevi v sklopu projekta Rast(išče) sreče zakopali časovno kapsulo.

V krajšem kulturnem programu, ki ga je povezoval Klemen Nikolič, so nastopili učenci in učenke Glasbene šole Laško-Radeče s skladbo Roža na vrtu, zbrane pa sta nagovorila direktorica KTRC Radeče Marija Imperl in župan občine Radeče Tomaž Režun.

In kako je sploh prišlo do te zanimive zamisli? V oktobru so prostovoljci in udeleženci Rastišča sreče, ker imajo svoje prostore v centru POJNT tik ob novem krožišču, opazovali gradnjo in nastanek nove poti v šolo in ob tem se jim je porodila ideja, da bi lahko zdaj kaj zakopali v zemljo za kasnejše generacije.

Zamisel so predstavili Občini Radeče, ki jih je pri izdelavi časovne kapsule podprla, k sodelovanju pa so povabili učence radeške in svibanske osnovne šole ter otroke radeškega vrtca – narisali in napisali so marsikaj zanimivega. Denimo: »Ko bomo stari, bomo mel take leteče avte. Kr na tak gumb bomo prtisnl, pa se bo vžgal. Pol bo pa tko ogenj vn bruhal, tolk bo močen avto.«

Risbice vrtčevskih otrok, zapise učencev tako matične šole kot podružnične na Svibnem so skupaj z izvodom časopisa z dne 7. 12. 2018, letošnjimi Radeškimi novicami in Monografijo Radeč nato shranili v skrinjico, ki jo je izdelalo domače podjetje Ključavničarstvo in montaže KMP Potisek, in jo s skupnimi močmi zakopali.

Kako revolucionarno in jasnovidno miselnost imajo današnji otroci in mladi, pa bomo seveda izvedeli šele 7. decembra 2068, ko vsebino časovne kapsule odkopljemo.