Inšpekcija

9-letni Gabrijel je bil večkrat pri dežurnem zdravniku. Poslali so ga domov. Čez dva dni je umrl

R.T.
15. 12. 2018, 14.57
Posodobljeno: 15. 12. 2018, 15.00
Deli članek:

V torek je zaradi hude sepse v splitski bolnišnici umrl 9-letni Gabrijel Bebić iz Metkovića. Primer preiskuje inšpekcija.

Index.hr
Nesrečnega fanta so že pokopali.

Hrvaški mediji poročajo o primeru nesrečnega fanta, za katerega je bila usodna pljučnica. Ali bolje rečeno, kot navajajo nekateri mediji, umrl je zaradi neodzivnih ali počasi odzivnih zdravnikov.

Devetnega Gabrijela so v zdravstvenem domu v Metkoviću prvič sprejeli 1. decembra. Nagajal mu je hud kašelj, z grlom in pljuču pa je bilo še vse vredu. Čez nekaj dni je dobil vročino. Njegova osebna zdravnica mu je predpisala antibiotik. Stanje se mu ni izboljšalo, nasprotno, s fantom je bilo tako slabo, da ga je oče minulo nedeljo odpeljal do dežurnega zdravnika.

Tam so ga pregledali in poslali domov. Zvečer ga je oče še enkrat odpeljal k dežurnemu zdravniku, a so ju spet poslali domov z nasvetom, naj jutri obiščeta svojo osebno zdravnico.

Takoj opazila, da je stanje kritično

Oče je upošteval navodila. V ponedeljek zjutraj sta odšla k zdravnici, ki pa jo je nadomeščal drug zdravnik. Medicinska sestra jima je rekla, da ima zdravnik preveč pacientov in ju žal ne more sprejeti. Oče je vztrajal in čez nekaj ur je že zelo šibkega Gabriela sprejele druga pediatrinja. Že na prvi pogled je ocenila, da je stvar resna, kaj resna, kritična. "Fant je še komaj dihal, ni mogel govoriti, ni mogel držati ravnotežja, roke in noge je imel modre, grlo je imel žareče rdeče. Takoj sem posumila na sepso," je za Index.hr povedla zdravnica.

Zdravnica je vedela, da so v igri sekunde. Naročila je helikopter, ki je dečka čez 20 minut odpeljal v splitsko bolnišnico. Tam so se borili za njegovo življenje, a bilo je prepozno, Gabrijel je v torek umrl.

Zdravniki iz zdravstvenega doma v Metkoviću pravijo, da so storili vse kar je bilo mogoče. Dejstvo je, da od sobote popoldan do ponedeljka nimajo na voljo laboratorija, zato v tem času ne morejo narediti preiskav. Dežurni so ocenili, da stanje še ni tako hudo, da bi ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico v Splitu.

Hrvaško ministrstvo za zdravje je medtem napovedalo inšpekcijski nadzor. Na podlagi ugotovitev bodo tudi ukrepali in pripravili potrebne spremembe sistema.