Črna smrt

Na Švedskem odkrili starodaven sev kuge in obrnili zgodovino na glavo

S.R.
7. 12. 2018, 09.33
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 09.36
Deli članek:

V bližini manjšega mesta na zahodu Švedske so odkrili do zdaj najstarejši sev bakterije yersinia pestis, ki je med drugim povzročala tudi zloglasno »črno smrt.«

Karl-Göran Sjögren/University of Gothenburg
V grobišču je ležalo 78 okostij.

Skupina raziskovalcev iz Švedske, Danske in Francije je z DNK analizo okostja iz grobnice v bližini švedskega kraja Falköping odkrila skoraj 5000 let star sev bakterije yersinia petis.

Kmetje – v grobišču je ležalo 78 okostij- so na tem območju prebivali pred približno 4900 leti, raziskovalci pa so sev bakterije odkrili na zobeh 20-letne ženske. Sledi seva so zaznali še na enem okostju z grobišča. Vsi poznejši sevi te bakterije, ki povzroča kugo, so tako različice tega seva. Najbolj razvpita je zagotovo pljučna kuga, bolj znana pod vzdevkom »črna smrt,« ki je v 14. stoletju ubila do 200 milijonov ljudi.

»Odkritje tako zgodnje oblike kuge v Falköpingu je povsem nepričaokvano, saj so prejšnje ugotovitve kazale, da se je v Evropo prenesla iz Azije. To bo zdaj treba ponovno proučiti, zato gre za pomembno odkritje,« je v izjavi za javnost pojasnil arheolog Karl-Göran Sjögren z Univerze v Göteborgu. Raziskovalci zdaj domnevajo, da kuga izvira iz tripoljske kulture severno od Črnega morja na območju današnje Ukrajine, Romunije in Moldavije. Od tam naj bi v nekaj sto letih dosegla Falköping in se razširila naprej. Odkritje bi lahko tudi pojasnilo množične migracije v kameni dobi, ko so se kmetje z vzhodnih step v velikem številu selili v Evropo, ter to, zakaj so pred približno 5500 leti ljudje nenadoma zapustili takrat največje naselbine v Evropi in jih celo požgali do tal. Znano je tudi, da se je v neolitiku število prebivalstva nenadoma precej zmanjšalo.