"Toksično"

Pred migranti bi gradil zidove, doma v njegovem golf klubu pa jih zlorabljajo

S.R./STA
7. 12. 2018, 09.58
Posodobljeno: 7. 12. 2018, 10.06
Deli članek:

Nezakoniti priseljenki, ki zahtevata preiskavo "toksičnega" delovnega okolja v golf klubu predsednika ZDA Donalda Trumpa v New Jerseyju, trdita, da naj bi ju redno rasistično zmerjali, izkoriščali in grozili s prijavo oblastem ter izgonom iz ZDA.

Reuters
Nezakoniti priseljenki zahtevata preiskavo zlorab v času dela na Trumpovem posestvu

Donald Trump je na volitvah zmagal tudi s pomočjo rasističnih izpadov proti nezakonitim priseljencem iz Mehike in drugih držav južno od ZDA in na položaju sprejema vse mogoče ukrepe, da zmanjša nezakonito priseljevanje v državo. A kot kaže tudi sam zaposluje nezakonite priseljence.

Sanda Diaz iz Kostarike, ki je nekoč delala v klubu, in Victorina Morales, ki bo sedaj zaradi izpovedi za časopis New York Times izgubila službo, od lokalnih in zveznih oblasti zahtevata preiskavo zločinov, ki sta jim bili domnevno izpostavljeni obe nezakoniti priseljenki. "V času dela za Trumpa v Bedminstru in interakcij s predsednikom ter člani njegove družine, sta bili moji stranki redno izpostavljeni rasističnim opazkam in grožnjam z izgonom," je dejal odvetnik obe žensk Anibal Romero.

Ženski sicer ne obtožujeta neposredno Trumpa, ampak nadzornike in šefe na delovne mestu sobaric oziroma čistilk. Ti so se zavedali, da nimata urejenih dokumentov oziroma sta dobili zaposlitev s ponarejenim dovoljenjem za delo in bivanje v ZDA, ki sta ga kupili od lokalnih kriminalcev.

Brez komentarja

Diazova je stara 46 let in več ne dela pri Trumpu, vmes pa je postala zakonita priseljenka. Moralesova še vedno nima zakonitega statusa in je do objave v časopisu še vedno delala pri Trumpu. "Dovolj nam je zlorab in žalitev, ko govori o nas in se zaveda, da mu pomagamo služiti denar. Potimo se, da zadovoljimo vsako njegovo potrebo, obenem pa moramo prenašati njegove žalitve," je povedala 45-letna Moralesova

Višja podpredsednica za marketing v Trumpovi organizaciji Amanda Miller obtožb ni hotela komentirati, je pa nemudoma zagotovila, da bo Moralesova odpuščena. "Imamo več deset tisoč zaposlenih po naših posestvih in imamo stroga pravila najemanja. Če je nekdo priložil lažno dokumentacijo, da se izogne zakonu, bo nemudoma izgubil službo," je dejala.

Moralesova je nezakonito vstopila v ZDA leta 1999 in se prebila do New Jerseyja, kjer se je leta 2013 zaposlila na Trumpovem posestvu. Povedala je, da ni edina taka. Trump je moral pred leti plačati odškodnino, ker je na svojih gradbiščih zaposloval nezakonite priseljence iz vzhodne Evrope, ki jim potem ni plačal, saj je računal, da si zaradi neurejenega statusa ne bodo upali tožiti.