Zanimivosti

Uredite dom z veliko idej, a malo denarja

Zoran Franc
5. 11. 2018, 21.10
Deli članek:

Ste naveličani svojega doma? Si želite spremembe, pa nimate denarja za velike investicije? Preizkusite naslednje trike.

dreamstime
uredimo dom .jpg

Sčasoma nas pač začnejo motiti celo stvari, ki so nam bile nekoč všeč. Potrebujemo spremembe, novosti, saj le tako rastemo in skrbimo za svoje dobro počutje. Pred vami je nekaj nasvetov, kako lahko svoj dom še pred mrzlo in sivo zimo spremenite v svetlo in udobno zatočišče.

Kako je z zavesami?

Zavese so danes prej nabiralec prahu kot modni dodatek doma. Premislite, ali jih zares potrebujete. Če so stare in imate občutek, da otežujejo ter postarajo prostor, nikar ne razmišljajte, snemite jih. Namesto njih pa si, če nekaj nujno potrebujete na oknih, omislite pliseje ali žaluzije, ki vas bodo obvarovali pred pogledi radovednih sosedov. Še vedno pa lahko uporabite debele in težke zavese, s katerimi boste zagrnili okna, ko pade noč.

Odvrzite kramo

Kdaj ste nazadnje prevetrili omaro in predalnike? Se ne spomnite? Preverite, koliko stvari, ki je ne uporabljate, se je nabralo v njih. Iz omar odstranite vsa oblačila, ki jih niste oblekli vsaj eno leto. Naj vam jih ne bo škoda zavreči, zagotovo jih ne boste oblekli v prihodnjem letu. Oblačila lahko tudi komu podarite. Preverite, kaj se skriva v predalnikih. Okraske s potovanj, različne polnilnike in stare telefone, ki več ne delujejo, odnesite na zbirno mesto ali pa v katero od poslovalnic, kjer prodajajo mobilne telefone. Stvari, ki jih želite shraniti, pospravite v pisane zaboje in škatle.

Izkoristite stene

Je vaš dom postal premajhen, dodatnega prostora pa več ni? Ste pomislili na stene? Omislite si viseče omare, ki bodo čudovit okras in dopolnitev vašega doma, ne pozabite pa niti na police. Večina domov ima ogromno neizkoriščenega prostora ravno na stenah, kamor lahko pritrdimo ogledala, police in omare.

dreamstime
Polaganje tapet.

Tapete

Gre za poceni rešitev, ki bo prekrila grdo neravno steno, ki je povrhu vsega dolgočasna. Popestrila bo prostor in vanj vdahnila vaš osebni stil ter tako poskrbela, da bo dom zasijal v drugačnih barvah.

Rastline

Le nekaj deset evrov boste odšteli za nekaj vedrine, odgovornosti in zelenja, ki bo odlično vplivalo na vaše zdravje in počutje, obenem pa bo čudovit okras vašega doma.

Omara

Potem ko ste prevetrili omaro in iz nje odstranili vso navlako, poskrbite za urejeno garderobo. Ločite poletno in zimsko garderobo. Omislite si pisane obešalnike, posortirajte oblačila glede na uporabnost …

Svetila

Povsem drug pomen boste prostoru dali z izbrano svetlobo. Omislite si intimno svetlobo, ki brli iz namizne lučke, ne pozabite na sveče ali pa si omislite pisane barvne LED-trakove.