Zanimivosti

Odkar ogrevate, je v vašem domu povsod polno prahu?

Zoran Franc
4. 11. 2018, 18.00
Deli članek:

Kako prijetno je, ko svoje hladne roke pomolimo k vročim radiatorjem, da nas pogrejejo. Kdaj ste jih nazadnje očistili?

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Priznajmo si, da si brez radiatorjev težko predstavljamo življenje, čeprav novodobni sistemi – toplotne črpalke, talno gretje, klimatske naprave, IR-paneli – počasi skrbijo, da se v naših domovih vedno redkeje pojavljajo. Čez poletje niso ravno služili svojemu namenu, zato se je na in v njih lahko nabiral prah, ki se bo, če jih še nismo očistili, dvignil v zrak.

Čistimo jih redno

Dokler nismo vključili ogrevanja, je prah lepo počival na rebrih radiatorjev, a toplota in topel zrak bosta poskrbela, da se bo prah veselo dvigoval po vašem domu, kar pa ni dobro za dihalne poti. Čiščenje ni preprosto, a če boste čistili redno, boste to opravili precej hitro. Z rednim čiščenjem boste poskrbeli za kvaliteten zrak v prostoru, obenem pa se izognili nabiranju prahu tudi na drugih površinah.

Ne pozabite jih odzračiti

Če radiatorjev še niste odzračili, to storite čim prej. Sicer boste za ogrevanje plačali več, kot ste v resnici občutili toplote. To opravilo je nujno, če zaslišite nenavadne zvoke iz radiatorja, podobne tistim, ki jih občasno slišite iz svojega trebuha. Če se je v radiatorju nabral zrak, ta onemogoča, da bi voda normalno tekla skozi reže in ogrevala ves radiator. Zato bo radiator začel na nasprotni strani termostatske glave postajati hladen.

Preverite vodo v peči

Če kurite na centralno peč, najprej preverite, kako je s količino vode v peči. Tam mora pritisk zmeraj dosegati raven od enega do treh barov. Vodo po potrebi dotočite. Nato se lotite odzračevanja. Poiščite odzračevalni ključek ali izvijač, posodo, ki bo služila za vodo, ki bo začela kapljati iz radiatorja, in papirnate brisače. Na nasprotni strani termostatske glave nato odvijte odzračevalni ventil s ključkom ali izvijačem. Ko boste slišali, da iz ventila uhaja zrak, pustite in počakajte, da priteče voda. Nato zaprite ventil, obrišite in preverite, da ne pušča.