KO JUTRO ZADIŠI

Ko jutranja razvada postane rešitev

Zoran Franc
4. 11. 2018, 17.22
Deli članek:

Kaj vam zjutraj pričara nasmeh na obraz? Je to vonj sveže kuhane kave? Kavoljubi se bodo ob teh besedah zagotovo nasmehnili. Kaj pa, če vam povemo, da je kava tudi vsestransko uporabna?

Dreamstime
Očistite ponve in lonce, preženite škodljivce in prikrijte praske na pohištvu.

Mnogim ta črna, močna, dišeča in nekoliko kiselkasta tekočina zjutraj tako veliko pomeni, da brez nje ne morejo začeti dneva. Kar jim lahko dan močno »pogreni«, pa je ugotovitev, da v skodelici za kavo ni dovolj zrnc za pripravo te jutranje razvade, ki prebudi. A uporaben ni le napitek, v gospodinjstvu je nadvse uporabna tudi kavna usedlina. Preverite.

Kavno usedlino nastavite v prostor z neprijetnim vonjem (hladilnik, shramba). Nekaj posušene usedline natresite v nogavico in jo položite v torbo s športno opremo. Presenečeni boste. 

Pognojite rastline

Morda se res sliši malce nenavadno, a je zelo koristno. Kavna usedlina je odlično gnojilo, s katerim lahko pognojimo tako sobne rastline kot domači vrt. Priporočljiva je tako za necvetoče kot cvetoče rastline, obenem pa jih varuje pred škodljivci. V usedlini se skrivajo številne rastlinam koristne snovi, med drugim dušik, kalcij, fosfor, kalij, magnezij in krom. Prav tako pomaga iz zemlje odstraniti težke kovine, ki jo onesnažujejo. Vonj kave obožujejo tudi deževniki, in to je še en razlog več, zakaj jo je dobro preprosto potresti po vrtu ali zelenici.

Izboljšajte kompost

Verjetno že veste, da kavna usedlina odpravlja maščobne blazinice, zaradi česar jo uporabljajo pri masaži pomarančaste kože ali oblogah. Lahko pa si pripravite tudi odličen piling. Zmešajte jo z nekaj olivnega olja in medu, nanesite na kožo in nežno masirajte.

Če tudi vi pripravljate domači kompost, zagotovo že veste, kaj vse spada vanj in kaj ne. In če do zdaj še niste vedeli, da lahko tja odlijete tudi kavno usedlino, odslej z njo ne skoparite več. Tako boste poskrbeli, da bo kompostna zemlja še bolj kakovostna, in hkrati pospešili razgradnjo, saj bo kavna usedlina privabila na delo deževnike in druge delavce v kompostu.

Preženite škodljivce in insekte

Jesen in zima sta tisti čas, ki v naše domove privabi številne insekte in škodljivce, ki se želijo zavarovati pred mrazom ali pa iščejo hrano. Nekaj usedline nastavite v kuhinjski kot, kjer bo preprečila obisk sadni mušici in drugim oboževalcem jesenskega sadja. Uporabite jo tudi za zaščito pred škodljivci sobnih rastlin. Nekaj je potresite po zemlji okoli rastline. Ušem boste tako preprečili vstop na rastlino in poskrbeli za dodatno gnojenje.