PRAVILNO SHRANJEVANJE

Začimbe, moka, grah in alkohol so stvari, ki jih kupujemo na zalogo

Zoran Franc
3. 11. 2018, 14.00
Deli članek:

V nadaljevanju vam predstavljamo še nekaj živil, ki bodo obogatila vašo shrambo, tam pa lahko čakajo tudi na večnost, če bo treba.

Dreamstime
Pazite le, da boste upoštevali shranjevalne pogoje.

Če se ozremo daleč nazaj, bomo stvari, ki imajo dolg rok uporabnosti, našli na tržnicah, zagotovo pa določene tudi v dobro shranjenih in zaprtih posodah pri babicah in dedkih. Ti še zmeraj radi shranjujejo »za hude čase«. So med shranjenimi tudi naslednji izdelki?  

Začimbe

Določene začimbe znajo na trgu dosegati precej visoko ceno, zato je nakup v času akcij v večjih količinah prava izbira. Da bodo ostale karseda sveže, jih hranite v suhem in temnem prostoru. Preprečite neposredno sončno svetlobo, previsoko temperaturo, preveliko zračnost in vlago. Najbolje bo, če jih boste hranili v zaprtih steklenih posodah. Tako shranjene bodo začimbe uporabne tudi do tri leta.

VINO

Neodprta buteljčna vina imajo neomejen rok trajanja, če jih hranite na hladnem in temnem mestu. Odprte steklenice dobro zaprite in postavite v pokončen položaj. Porabite jih v največ petih dneh.

EKSTRAKT VANILJE

Ima neomejen rok uporabnosti. Pomembno je, da ga hranite dobro zaprtega, na hladnem in temnem mestu.

OLJE

Sončnično olje lahko hranite na hladnem in temnem mestu do dve leti. Olivno olje bo tako zavarovano uporabno do tri leta.

MED

Če ga boste hranili v zaprti posodi, daleč stran od vlage, bo njegov rok uporabnosti neomejen.

Moka

Če boste moko pravilno skladiščili, bo uporabna od šest do osem mesecev od roka pakiranja. Cela zrna pšenice in nekatere druge moke imajo precej krajši rok trajanja, le od štiri do šest mesecev. Pomembno je, da moko skladiščite na suhem mestu. Če pride v stik z vlago, nastanejo pogoji, primerni za razvoj številnih škodljivih organizmov (molji, plesni ...).

Grah

Brez dostopa zraka in svetlobe boste suhi grah lahko shranjevali neomejeno dolgo. A naj vas opozorimo, da lahko postopna izguba vlage vpliva na njegovo teksturo in okus.

Buteljčna vina

Neodprta buteljčna vina nimajo roka trajanja. Seveda jih morate skladiščiti pri primerni temperaturi in vlagi, ki ne niha. Paziti morate, da niso izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Odprte steklenice je za ponovno uporabo treba dobro začepiti, odmakniti od neposredne svetlobe in toplote ter jih postaviti v pokončen položaj. Položene že odprte steklenice lahko začnejo puščati, obstaja pa tudi večje tveganje za vstop zraka.

Vina

Kvalitetno belo vino praviloma ne oksidira hitro, a nekatere sorte vina, med njimi chardonnay, rizling, beli sauvignon, je dobro po odprtju in shranjene v hladilniku uporabiti v roku od treh do petih dni, če so zaprta s plutovinastim zamaškom. Rdeče vino lahko po odprtju, spravljeno na temno in hladno mesto, a ne v hladilniku, počaka prav tako od tri do pet dni.

Žgane pijače

Neodprte steklenice destiliranih (žganih) alkoholnih pijač imajo neomejen rok uporabnosti, če so shranjene na hladnem in temnem mestu. Odprte pijače, izpostavljene zraku, med njimi vodka, rum in viski, bodo izgubile nekaj okusa, a se ne bodo pokvarile. Drugače je z likerji, saj vsebujejo kvarljive sestavine. Pri slednjih zmeraj upoštevajte barvo, vonj in okus. Če so dodani mlečni proizvodi in jajca, jih lahko hranite do 18 mesecev.