Skrivnostno

FOTO in VIDEO: Kdo je babuška? Lahko bi razrešila misterij, ki še vedno vznemirja svet

R.T.
3. 11. 2018, 10.10
Posodobljeno: 3. 11. 2018, 10.10
Deli članek:

Gospa z rdečim šalom in plaščem kremne barve je bila priča enemu najbolj odmevnih atentatov, potem pa je izginila brez sledu.

Zajem zaslonske slike
Zaradi oprave je niso uspeli identificirati.

Na fotografijah in posnetkih, ki so leta 1963 nastali med atentatom na takratnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, je mogoče opaziti žensko, ki je fotografirala, kot se zdi, medtem ko so ljudje okoli nje bežali v zaklon. Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je žensko iskal, a brez uspeha.

Preiskovalci so takoj po atentatu na predsednika Združenih držav Amerike beležili izjave ljudi, ki so bili tistega 22. novembra prisotni na kraju dogodka. Še posebej so se zanimali za tiste, ki so v rokah držali bodisi fotoaparat bodisi kamero – naprave so jim zaplenili v upanju, da bi odkrili identiteto morilca. Kljub temu, da kvaliteta posnetkov ni bila najboljša, so romali med do sedaj že ničkolikokrat pregledano dokazno gradivo.

Zajem zaslonske slike
Ni se pustila motiti, čeprav so odjeknili streli.

Skrivnostna babuška

V paniki, ki je sledila atentatu, je večina ljudi pobegnila v zaklon, saj ni bilo jasno, iz katere smeri so bili izstreljeni naboji. Je pa iz fotografij razvidno, da se ena gospa ni pustila motiti. Pred obrazom drži predmet, ki spominja na fotoaparat – ta je v času, ko je bil ustreljen, uperjen v Kennedyja. Ker je stala tako blizu ulice, po kateri so prevažali predsednika, je mogoče sklepati, da njenega fotografije ne bi bile za odmet.

Gospa si je zaradi svoje nenavadne oprave prislužila vzdevek »babuška«. Šal tistega dne skoraj ni bil potreben, saj ni niti deževalo niti pripekalo, je pa praktično onemogočil identifikacijo, čeprav se je pojavila na številnih fotografijah.

Zajem zaslonske slike
Opaziti jo je mogoče na več fotografijah.

Ruska vohunka?

Kot že rečeno, iskalna akcija ni obrodila sadov. Teoretiki zarote jo zato radi prištevajo med zarotnike. Leta 1970 se je javila Beverly Olivier, ki je trdila, da je na fotografijah ona in da ji FBI fotoaparata, ki naj bi ji ga zaplenil tisti dan, ni nikoli vrnil. A si je dovolila napako. Navedla je namreč model fotoaparata, ki je na tržišče prišel šele po atentatu.

Seveda ni mogoče mimo razlage, da je bila ruska vohunka, ki je izginila kot kafra.