Zanimivosti

Česen zmanjšuje možnost prehlada za 63 odstotkov

Zoran Franc
3. 11. 2018, 10.00
Deli članek:

Najboljša obramba pred virusi je krepitev imunske odpornosti. Kako? Predvsem na pravilen način, kar dosežemo z uravnoteženo prehrano.

Dreamstime
Ob prehladu posegajte po česnu.

V času večje ogroženosti s prehladnimi obolenji je nujno uvrstiti v prehrano predvsem živila, ki krepijo imunski sistem. Dobro je posegati po kakovostnih virih beljakovin, zdravih maščobah, antioksidantih in probiotikih. Če želimo neomajno delovanje imunskega sistema, moramo skrbeti tudi za dobro prebavo, saj so bakterije v črevesju in črevesna flora odgovorne za celostno zdravje človeka. Zato je treba v prehrano nenehno uvrščati kvalitetne fermentirane mlečne proizvode, kot sta jogurt in kefir.

Okrepite se z antioksidanti

Bakterije, ki so v mlečnih proizvodih, krepijo zdravje prebave pa tudi imunski sistem. Borijo se proti patogenom v črevesju s proizvodnjo antimikrobnih spojin, s čimer ščitijo imunski sistem. V času prehladov bi tako morali pogosteje posegati po česnu. Njegova olja in aktivna snov alicin vstopajo v telo tudi prek dihalnega sistema in krvnih žil ter tako lajšajo respiratorne težave. Alicin v česnu ima protivirusno in protibakterijsko delovanje. Več znanstvenih raziskav je potrdilo, da uničuje nevarne bakterije, glivice, viruse in parazite. Uživanje česna tako pomaga pri raznih respiratornih boleznih, kot so prehladi, astma, bronhitis, pa tudi pri tuberkolozi. Sekljajte ga 10 minut, preden ga boste posuli po hrani – tako bo njegovo delovanje najbolj učinkovito.

Dreamstime
Granatno jabolko je koristno.

Odličen vir vitamina C

V času prehladnih obolenj ne pozabite na uživanje zadostnih količin sadja. Redno uživajte sezonsko sadje, a ne pozabite na citruse, ki so bogati z vitaminom C in bodo pripomogli k hitrejšemu premagovanju prehladnih obolenj. Sezonsko sadje in citrusi so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti, ki delujejo antimikrobno na bakterije, ki povzročajo respiratorne bolezni. Veliko vitamina C je predvsem v limonah in pomarančah, ki naj bodo v času prehladnih obolenj redne spremljevalke vašega jedilnika.

Sladek lek za grlo

Dobro je vedeti, da redno uživanje kivija zmanjšuje pogostost, trajanje in znižuje stopnjo okužbe zgornjega dela dihal ter pomaga pri premagovanju težav z bolečim grlom. Nikar ne pozabite na med, ki naravno pomirja bolečino v grlo in deluje kot supresor (preprečevalec) kašlja. Obenem omogoča telesu, da okrepi imunski sistem v borbi proti okužbam in vročini. Med lahko uživate na žlico do trikrat dnevno, nutricionisti pa svetujejo tudi pripravek iz mlačne vode, nekaj kapljic limone in medu. Ta mešanica bo povečala izločanje sline, s čimer se bo okrepila obramba pred okužbami.