Zanimivosti

Je zelenjavni čips sploh dobra izbira?

Zveza potrošnikov Slovenije
3. 11. 2018, 18.22
Deli članek:

Slani prigrizki so energijsko bogata živila, ki vsebujejo veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in/ali soli ter so hkrati hranilno revna.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Brez dvoma gre za skupino živil, ki naj bi jih uživali le občasno oziroma se jih izogibali. A tudi med prigrizki so razlike, ne le v sestavi, ampak tudi v hranilni vrednosti. Kaj prigrizek vsebuje, boste težko ugotovili zgolj s pogledom na sprednjo stran izdelka, pomembno je preveriti deklaracijo.

O čem govori tabela?

Deklaracija (prodajno ime, seznam sestavin in hranilna tabela) je osebna izkaznica izdelka, ki jo običajno najdemo na zadnji strani embalaže. Med bolj priljubljenimi slanimi prigrizki je zagotovo krompirjev čips, na policah pa pogosto zasledimo tudi zelenjavni čips. Gre za bolj zdravo alternativo?

Zelenjavni ali krompirjev?

Pogled na seznam sestavin razkrije, da v nasprotju s krompirjevim čipsom, v katerem je največ krompirja, saj je prvi na seznamu sestavin, zelenjavni čips vsebuje več vrst zelenjave (pastinak, korenček, rdeča pesa, sladki krompir), ugotavljajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Kot poudarjajo, pa je to največja razlika med njima. Hiter pogled na seznam sestavin bi marsikoga prepričal, da je zelenjavni čips boljša izbira, saj vsebuje več zelenjave, a je celotna slika povsem drugačna. Ob natančnem pregledu deklaracije ugotovimo, da je energijska vrednost na 100 gramov krompirjevega in zelenjavnega čipsa primerljiva, okrog 500 kcal (2100 kJ), v obeh primerih gre torej za energijsko gosta živila.

Dreamstime
V oreščkih in suhem sadju se skrivajo sladkorji in številne maščobe.

Maščobe, sladkor in sol

Oba izdelka vsebujeta veliko maščobe, krompirjev čips 33 gramov, zelenjavni čips celo 37 gramov na 100 gramov izdelka. Na prehranskem semaforju jima za vsebnost maščobe tako zasveti rdeča luč, ki opozarja, naj živilo uživamo le občasno. Zelenjavni čips ob maščobi vsebuje tudi veliko sladkorja, skoraj 20 odstotkov več kot krompirjev čips, zaradi česa mu prav tako zasveti rdeča luč. Obratno pa je pri vsebnosti soli, tu je rdeča zasvetila krompirjevemu čipsu.

Maščobe

Tako krompirjev kot zelenjavni čips vsebujeta preveč maščob. V krompirjevem čipsu je okoli 33 gramov, v zelenjavnem pa celo do 37 gramov maščob.

Sladkor

Če ste mislili, da sladkorja v slanih prigrizkih ni, ste se motili. V krompirjevem čipsu ga najdete okoli en gram, medtem ko v zelenjavnih čipsih tudi do 20 odstotkov več.

Sol

Krompirjev čips vsebuje do tri grame soli na 100 gramov izdelka, medtem ko zelenjavni do dva grama. Za primerjavo naj vam povemo, da je priporočen dnevni vnos soli pri odraslem človeku do pet gramov.