Kar je preveč, je preveč

FOTO: Debelih turistov ne bodo več spustili na uboge osle!

S.R.
10. 10. 2018, 11.00
Posodobljeno: 10. 10. 2018, 11.14
Deli članek:

Vse več oslov se je zaradi debelih turistov soočalo s poškodbami hrbtenice, zato so v Grčiji zdaj uvedli nekatere omejitve.

Profimedia
Mukotrpno delo, ki ga opravljajo osli na Santoriniju.

Po dolgotrajni kampanji, usmerjeni v zaščito oslov in tudi močnejših mul na grškem otoku Santorini, so grške oblasti vendarle sprejele določene ukrepe. Kot smo že poročali, se je vse skupaj začelo s šokantnimi posnetki oslov, ki morajo po strmih pobočjih otoka prenašati debele turiste.

Otok Santorini je znan po hribovitem terenu, lokalno prebivalstvo pa kot »prevozno« sredstvo, zlasti do težko dostopnih mest, kamor ne morejo z avtomobili, že tradicionalno uporablja osle. Dobrodelne organizacije so že junija opozarjale, da je prebivalstvo zaradi »eksplozije debelih turistov« v gonji po dobičku osle začela križati s kobilami, da bi tako dobili večje, močnejše in bolj vzdržljive živali, ki bi manj ječale pod težo debeluhov iz tujine. Pridružili so se jim zagovorniki pravic živali, ki so trdili, da prebivalstvo osle sili v nošnjo vse težjih bremen, da je njihov »delovnik« vse daljši, tudi po sedem dni na teden, ter da številni dneve preživaljajo brez strehe nad glavo, vode in počitka. Sledili so množični protesti v podporo ubogim oslom, ki so bili postavljeni pred mučno dilemo - hirati pod težo turista in se soočiti z zdravstvenimi posledicami, ali pa izgubiti »službo?«

Profimedia
Posledice tlake.

Odslej bo vse drugače

Grško ministrstvo za razvoj podeželja in prehrano je po številnih pritožbah, ki jih je prejelo po obsežnem medijskem poročanju, zdaj objavilo vrsto novih predpisov, usmerjenih v izboljšanje blaginje oslov. Tako osli, ki na Santoriniju prenašajo turiste, ne bodo smeli več nositi bremen, težjih od 100 kilogramov oziroma od ene petine lastne teže. Bilten, ki ga je objavilo ministrstvo, jasno predpisuje, da »morajo lastniki delovnih enoprstih kopitarjev zagotoviti, da so živali v dobrem zdravstvenem stanju,« ter da »morajo biti v njihovih bivališčih in na delovnih postajah na voljo sredstva za razkuževanje.« Predpisuje še, da se »pod nobenim pogojem ne sme uporabljati živali, ki so nezmožne za delo, kot so bolne in poškodovane živali, živali v pozni nosečnosti in živali, ki imajo slabo vzdrževana kopita.« Ministrstvo se tukaj ni ustavilo. Odredilo je še, da »je treba živalim dnevno zagotoviti ustrezno in primerno količino hrane in pitne vode, in sicer v nekontaminiranih posode, ki se čistijo najmanj enkrat na dan.« »Delovnih enoprstih kopitarjev se ne sme natovoriti s težo, ki je prevelika za njihovo velikost, starost ali fizično stanje. Tovor ne sme preseči 100 kilogramov ali ene petine njihove telesne teže,« so še zapisali.

»Gre za zelo velik korak. Menim, da se je naše trdo delo izplačalo,« se je na novico o predpisih odzvala 45-letna prostovoljka iz Aten Elisavet Chatzi. Zagotovo se je izplačalo tudi mukotrpno delo, ki so ga vsa ta leta opravljali osli.

Profimedia
Mukotrpno delo, ki ga opravljajo osli na Santoriniju.

Profimedia
Bo odslej kaj drugače?

Profimedia
Mukotrpno delo, ki ga opravljajo osli na Santoriniju.