PACKA, PACKA

Krompir očisti blato, mleko madeže kave

Z.F.
16. 9. 2018, 11.03
Deli članek:

Čas je, da se vrnemo nazaj v vsakdanje življenje, v šolo oziroma službo. Tako otrokom kot odraslim se tu in tam zgodi kak spodrsljaj in nekaj malice namesto v trebuhu pristane na majici. Kako boste odstranili madež?

Dreamstime
Madeže kave najprej prelijte z mlekom, nato pa očistite z detergentom.

Je že tako, da nam gre včasih marsikaj»narobe«. A nič zato, tudi najtrdovratnejše madeže se večinoma da odstraniti. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj drugačnih, a uporabnih rešitev, in sicer iz sestavin, ki jih najdete v svoji shrambi in morda do zdaj sploh niste vedeli, kako uporabne so.

Polil sem se s kavo

Če se pojavijo madeži hrane, za katere ne veste, ali jih bo pralni prašek izpral, jih najprej premažite z brivsko peno. Pustite, da se posuši, nato pa operite v pralnem stroju. 

Kadar se nam mudi, se nam pogosto pripeti kaj takega, česar si ne želimo. Ste se polili s kavo? Nič zato, mleko bo hitro očistilo kavne madeže. Še svež madež prelijte s hladnim mlekom, nato pa ga izperite z mešanico vode in detergenta.

Sicer lahko mleko uporabite tudi pri odstranjevanju madežev črnila. Oblačilo potopite v mleko in tako pustite čez noč. Nato operite po navodilih proizvajalca.

Rjavi madeži na ovratniku

Sploh na svetlih in polo majicah se pogosto pojavijo grdi rumeni madeži, ki so posledica telesnega olja, ki se tam nabira zaradi drgnjenja. Mnogi jih odstranjujejo z nevarnimi belili, ki uničijo tkanino, mi pa vam priporočamo precej bolj naravno rešitev. Uporabite šampon za lase. Ovratnik namočite, dodajte šampon, zdrgnite, nato pa oblačilo operite po navodilih.

Madeži kemičnega svinčnika

Čeprav se sliši neverjetno, boste madeže blata najhitreje in najlažje odstranili s sredico krompirja.

Ste svojo novo majico po nesreči umazali s »kulijem«? Drži, da pralni prašek in mehčalec pri prvem pranju ne bosta odstranila madeža, a tudi to se lahko spremeni. Na madež pred pranjem razpršite nekaj laka za lase. Nato majico operite kot po navadi. Lak za lase je sicer tudi učinkovito sredstvo za odstranjevanje madežev rdečila za ustnice. Madež popršite, pustite, da se posuši, nato pa zdrgnite z gobico in oblačilo kot po navadi operite v pralnem stroju.

Madeži trave, rdeče pese …

Trava, rdeča pesa, čisti sadni sokovi … Gre za precej trdovratne madeže, ki jih le s težavo odstranimo z oblačil. A če ne želite zapraviti preveč denarja za čistilnico, na madeže nanesite zobno pasto in tako poenostavite čiščenje. Z njo si pomagajte tudi pri odstranjevanju trdovratnejših madežev na preprogah in kuhinjskih krpah.