Obvarujte odtoke

Nikar ne tvegajte zamašitve stranišča

Zoran Franc
15. 9. 2018, 09.30
Deli članek:

Teme, kaj ne spada v straniščno školjko, smo se že večkrat dotaknili, pa vendar je smiselno kdaj pa kdaj obnoviti znanje, poleg tega se nabor stvari, ki ne spadajo v straniščno školjko, povečuje.

Dreamstime
V straniščno školjko ne zlivajte kozmetičnih izdelkov, ki jim je potekel rok uporabe. Mnogi vsebujejo nevarne kemikalije, ki lahko škodujejo okolju.

Straniščna školjka je precej priročna zadeva v primerih, ko se želimo znebiti določenih odpadkov. A številni odpadki, nekateri še tako nedolžni, lahko precej hitro zamašijo straniščno školjko. Ne samo to, z določenimi odpadki lahko močno ogrozite okolje in povzročite zastrupitev tal ter pomor vodnih pa tudi zemeljskih organizmov. Veste, kateri odpadki ne spadajo v straniščno školjko, temveč v ponovno reciklažo?

OBLIŽI

Zagotovo smo vas že spomnili, da v straniščno školjko ne spadajo vlažilni robčki, torej tisti, ki jih uporabljate za dojenčke ali za odstranjevanje ličil. Ti robčki so pogosto izdelani iz materialov, ki za razgradnjo potrebujejo ogromno časa, zato jih raje vrzite v koš. Enako velja za obliže. Čeprav so videti precej nedolžni in majhni, so narejeni iz težko razgradljivih materialov. Zaradi lepljive strani pa so odličen magnet za preostalo umazanijo, s katero lahko povzročijo zamašitev.

Dreamstime
Mačji pesek spada v smeti, ne v straniščno školjko.

VSEBINA MAČJEGA STRANIŠČA

Skoraj logično je, da vsebina mačjega stranišča spada v straniščno školjko, pa ni tako. Načeloma je mačji pesek narejen iz bentonita, ki velja za eno od najbolj zdravilnih in učinkovitih glin. Ta se med splakovanjem razgradi in lahko hitro povzroči zamašitev. Mačji pesek je nevaren tudi v primerih, če ima vaša muca parazite; ti so lahko nevarni tudi mnogim drugim živalim. V straniščno školjko prav tako ne mečite žvečilnih gumijev, saj se ti razkrajajo dobrih pet let, obenem pa lahko hitro zamašijo školjko.

KONTAKTNE LEČE

Čeprav so majhne, tudi kontaktne leče ne spadajo v straniščno školjko. Izdelane so namreč iz plastike, ki ni razgradljiva. Po nekaterih podatkih naj bi skoraj 23.000 ton kontaktnih leč pristalo v odtokih namesto v koših za smeti. V školjko ne zlivajte niti tekočine, v kateri shranjujete kontaktne leče, saj je škodljiva za številne živali in rastline.