Zanimivosti

Kakovost peletov se je poslabšala v roku enega leta

Zveza potrošnikov Slovenije
15. 9. 2018, 08.45
Posodobljeno: 15. 9. 2018, 18.32
Deli članek:

Potem ko so z ZPS lani po testu lesnih peletov, ki so ga izvedli v sodelovanju z GozdiS, poročali o spodbudnih rezultatih, je letošnji razočaral.

Dreamstime
Izberite kvalitetne pelete.

Med vzorci, ki so bili testirani, se je našel en neustrezen, pri kar šestih pa so na podlagi izmerjenih parametrov določili nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži. Ponovno so odkrili tudi mestoma zavajajoče oznake za potrošnike, med katerimi vse nimajo enake teže, vendar pa lahko pomembno vplivajo na nakupno odločitev, če potrošnik nima pri sebi rezultatov testa.

Razlike v kakovosti so velike

Vsi peleti, ki so dobili skupno oceno najmanj 70 ali več, so za uporabnika enako dobri, saj so razlike v kakovosti med njimi le minimalne, a na trgu je kar nekaj peletov, ki takšnega rezultata ne dosežejo. Razlike v kakovosti so lahko (pre)velike.

Na trgu je vse več peletov, označenih le s certifikatom distributerja oziroma prodajalca. Podatek je zavajajoč, saj prodajalec zmotno misli, da označuje kakovost peletov – v resnici pa zgolj potrjuje, da distributer oziroma prodajalec skrbi za ustrezno skladiščenje in transport peletov.

Več izvoza kot uvoza

Tako uporaba kot tudi proizvodnja lesnih peletov v Sloveniji narašča. Lani so zabeležili presežek izvoza nad uvozom. Največ peletov še vedno uvozimo iz Romunije. Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije imamo v Sloveniji 20 proizvajalcev peletov, katerih skupna proizvodnja je lani dosegla 110.000 ton, so sporočili iz Gozdarskega inštituta Slovenije.

Kakovost je padla

Testirali so pelete v 15-kilogramskih vrečah, ki so najbolj primerni za uporabo v kaminih, kaminskih pečeh in manjših sistemih za centralno ogrevanje. Kupili so jih na različnih prodajnih mestih po Sloveniji. V izbor so uvrstili 19 vzorcev z označenim razredom kakovosti A1 in šest iz razreda A2, saj te na ZPS kot edine priporočajo za nakup, ker zagotavljajo najbolj kakovostno in do okolja prijazno ogrevanje. Med peleti, ki so imeli na embalaži označen razred A1, so žal našli tudi takšnega (Bioles Horizont, smreka), ki ga zaradi previsoke vsebnosti pepela niso mogli razvrstiti v nobeno kategorijo, zato je dobil končno skupno oceno 0. Kar petim vzorcem razreda A2 so določili nižji kakovostni razred, razred B, in sicer bodisi zaradi previsokega deleža pepela bodisi premajhne mehanske obstojnosti. En vzorec pa je padel iz prvega kakovostnega razreda A1 v A2, opozarjajo na ZPS. (Zveza potrošnikov Slovenije)

Zveza potrošnikov Slovenije
Tabela ocenjenih peletov.