Zanimivosti

Veste, kaj vsebujejo toaletne obešanke in kaj očistijo?

Zoran Franc
8. 9. 2018, 08.00
Posodobljeno: 8. 9. 2018, 08.11
Deli članek:

Neionske sestavine, ki ki jih vsebujejo obešanke za stranišče, poskrbijo, da se očisti vodni kamen in odstranijo bakterije. Kako nevarne so v resnici?

Dreamstime
wc obešanka

Od konca 70. let prejšnjega stoletja se na trgovinskih policah pojavljajo sredstva za čiščenje, izpiranje in odišavljanje toaletnih prostorov ter straniščnih školjk. Poznamo jih v različnih oblikah in stanjih; košarice s sredstvi v obliki kroglic ali valjev, gelov, tekočin in lepljivih tekočin, tako imenovanih ploščic, ki jih nanesemo na notranji rob straniščne školjke in se počasi izpirajo z vodo.

Kako so sestavljene

Glavna sestavina sredstev za čiščenje straniščnih školjk so aktivne snovi, ki s pomočjo vode odstranjujejo bakterije, umazanijo in vodni kamen. Učinek tekoče vode se v sodelovanju z aktivnimi snovmi poveča in izpere bakterije, ki se nabirajo na robovih in po površini notranjosti straniščne školjke. Praviloma preprečujejo nastanek vodnega kamna in odstranjujejo umazanijo. Ne glede na vrsto straniščnih obešank so učinki enaki. A so sestavine v različnih razmerjih, zaradi česar ločimo obešanke proti vodnemu kamnu in nečistočam ter obešanke z antibakterijskim delovanjem.

Namen je »očistiti«

Aktivne snovi, ki jih najdemo v obešanki, zmanjšajo »silo«, ki loči topnost maščob v vodi, in pripomorejo, da se nečistoče lažje »odlepijo« od podlage, ter preprečujejo, da bi se nečistoče ponovno nabrale na površini. V sredstvih za čiščenje straniščnih školjk najdemo tudi anionske in neionske površinsko aktivne snovi. Neionske snovi so odlične v boju proti vodnemu kamnu.

Kaj pa dišave?

Pri pregledu deklaracij smo preverjali tudi dišave. Glavna sestavina večine obešank je limonen, ki ga najdemo v eteričnih oljih, pridobljenih iz citrusov. Pridobivajo ga kot stranski proizvod pri proizvodnji soka (pomaranče, limone, grenivke in mandarin) iz lupin. Limonen poleg čudovitega vonja odlikuje razmaščevalni učinek. V kozmetični industriji pa ga pogosto najdemo kot topilo. Kot vonj je pogosto uporabljen tudi heksil cinamal, ki je naravna sestavina eteričnega olja kamilice, ali pa vonj evkalipta. Eterično olje evkalipta se sicer uporablja za lajšanje težav z dihanjem, vonj pa tudi odganja komarje.

Naravna alternativa

Ne glede na to, katero obešanko bomo izbrali, bomo močno onesnažili naravo, saj gre za snovi, ki škodujejo tako zemlji kot vodnim organizmom. Zato raje izberite naravne alternative. Odlična čistila za čiščenje straniščne školjke so pripravki, ki jih pripravimo iz limone, kisa in sode bikarbone. Z naštetimi pripravki boste enako dobro očistili straniščno školjko, jo odišavili in odstranili tudi vodni kamen.