Napovedal je!

Leto 2020 bo prelomno: Baba Vanga iz računalnika

L.T.
8. 9. 2018, 07.50
Deli članek:

Leta 1973 je računalnik na Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (MIT) napovedal konec sveta. Do zdaj so se vse njegove napovedi uresničile.

Reuters
Pričakujemo lahko suše in podnebne migrante. Močno onesnažen zrak že danes diha devet od 10 ljudi. Rimski klub je že v 70. letih opozarjal, da moramo zmanjšati potrošnjo.

Baba Vanga kot računalnik? Saj se morate šaliti, bi lahko rekli ob novici, da so se vse napovedi računalniškega modela do zdaj uresničile.

Prerokba po računalniško?

V nasprotju z različnimi preroki pri računalniških modelih ne gre za napovedovanje neznanega. S pomočjo statistične analize namreč izračunavajo dolgoročne trende in tako predvidevajo mogoče. Seveda pa v napovedi ni mogoče zajeti še neznanega, kot je denimo tehnološki preboj – teoretično bi denimo lahko razvili mikrobe, ki jedo odpadke in proizvajajo gorivo, ter tako ubili dve muhi na en mah.

Zadeva se bere kot scenarij apokaliptičnega filma. Do računalniškega pionirja Jaya Forresterja so v 70. letih pristopili iz organizacije Rimskega kluba, v katerem se združujejo misleci, nekdanji voditelji držav, znanstveniki in birokrati Združenih narodov. Naročili so mu, naj naredi model, ki bo simuliral, kako vzdržna je rast naše civilizacije in kdaj bo naletela na svojo naravno mejo.  

Program, ki se je imenoval World One, je v svoj matematični model zajel vrsto spremenljivk – trende v stopnji onesnaženosti, rasti prebivalstva, zaloge naravnih bogastev in splošno kakovost življenja na Zemlji. Njegovi izračuni so bili do zdaj skrb vzbujajoče natančni, a pravo nas šele čaka.

Leto 2020 bo prelomno

Kot pomemben mejnik bo po računalniški napovedi leto 2020. V tem trenutku naj bi kakovost življenja drastično padla – zaradi naraščajočega onesnaževanja bodo ljudje začeli umirati, kar bo sprožilo upad populacije na stopnjo pred letom 1990. Če se ta trend ne bo obrnil, lahko pričakujemo popolno izginotje civiliziranega življenja, kot ga poznamo, do leta 2040 ali 2050.

Sistemska analiza

Računalniški program World One je podatke in svet analiziral kot enoten sistem. V znanstvenem poročilu so to opisali kot »elektronsko voden ogled našega obnašanja od leta 1900 naprej in kam nas bo to obnašanje pripeljalo«. Program je izračunal grafe, ki kažejo, kaj se bo zgodilo desetletja v prihodnosti. Sledil je statističnim trendom in napovedal takšne spremenljivke, kot so prebivalstvo, kakovost življenja, stopnja onesnaženosti in dostopnost naravnih resursov. Sledeč trendom, so raziskovalci lahko uvideli, kje bo prišlo do največjih kriz.

Pobožne želje Rimskega kluba

Izguba suverenosti

Računalniški model je predvidel tudi izgubo suverenosti nacionalnih držav in njen prenos na raven mednarodnih korporacij.

Člani Rimskega kluba so na podlagi rezultatov že tedaj pozvali, naj nekateri narodi, kot denimo ZDA, zmanjšajo svojo porabo naravnih bogastev. Nadejali so se, da bo v prihodnosti mednarodni prestiž izhajal iz skromne in ekonomične porabe; do tega do zdaj še ni prišlo.

Nasprotno, zaradi visokih stopenj onesnaževanja, ki so povezane s porabo naravnih bogastev, danes devet od 10 ljudi diha močno onesnažen zrak. Svetovna zdravstvena organizacija tako ocenjuje, da letno zaradi onesnaževanja umre kar sedem milijonov ljudi.

Strokovnjak za mednarodne odnose Parah Khanna predvideva, da se bo večina prehranske proizvodnje zaradi okoljskih sprememb v kratkem izvajala na območju Kanade in Rusije. Vse lepo in prav, vendar na teh območjih živi zelo malo ljudi, zato Khanna ne izključuje, da bo kmalu prišlo do večjih migracij, ki jih bo sprožila potreba industrije po delovni sili na območju, kjer bo še mogoče pridelovati hrano.