Super triki

S kavo in čebulo nad mastno rešeto z žara

Z.F.
21. 7. 2018, 19.10
Posodobljeno: 21. 7. 2018, 19.21
Deli članek:

Le komu se v poletnih dneh ne priležejo dobrote z žara? Ni boljšega kot pečeno meso na žaru, z nekaj sezonske zelenjave. Vse lepo in prav, dokler ni treba začeti čistiti. A za to obstaja nekaj trikov!

Dreamstime
Da bodo dobrote z žara zmeraj pravega okusa.

Žal je tako, da za vsem lepim in dobrim pride tudi tisto, česar ne maramo najbolj. Tako je tudi pri žaru. Še vedno ga je najbolje čistiti nekoliko toplega in takoj po tem, ko smo na njem pripravljali meso. Če bomo pustili, da se ostanki hrane in maščobe zažrejo v rešetko ali ploščo, bomo naslednjič morali skozi kalvarijo težav. In s čim očistiti, da bo najlažje?

Dreamstime
Rešeto že pred pečenjem premažite z oljem in preprečite sprijemanje.

ZA ZAČETEK IN KONEC OLJE

Olje naj bo stalni spremljevalec žara. Če boste rešetko ali ploščo pred peko dobro namastili z rastlinskim oljem, boste preprečili, da bi se meso sprijemalo. Odlična pomoč pa bo olje tudi na koncu, saj ga lahko uporabite kot čistilno sredstvo. Ko boste z žara postrgali vse ostanke zapečene hrane in maščobe, rešeto oziroma ploščo premažite še z oljem. In nato s penasto gobico in strgalom za žar odstranite preostalo umazanijo. Rešeto in ploščo na koncu le še operite z detergentom in vodo.

Dreamstime
Očistite zažgano rešeto najprej s kisom, nato s čebulo.

KIS, ČEBULA IN ALUFOLIJA

Precej nenavadna kombinacija, kajne? A zares deluje. Da boste čim lažje odstranili ostanke, ki se zasušijo, rešetki oziroma plošči pa omogočili še dolgo uporabo, uporabite naslednji trik za čiščenje. Potrebujete alkoholni kis, čebulo in aluminijasto folijo. Najbolje bo, če se boste čiščenja lotili takoj zatem, ko boste spekli zadnjo porcijo. Toplo, a ne vroče rešeto ali ploščo poškropite z alkoholnim kisom in pustite, da deluje dobrih deset minut. Kis bo poskrbel, da se bo večina zažgane hrane in maščobe raztopila. Nato ostanke očistite s polovico čebule in z njo nekoliko natrite rešeto oziroma ploščo. Na koncu natrgajte nekaj lističev aluminijaste folije in jo zvijte v kepo. S kepo na koncu podrgnite še po preostali umazaniji, vse do sijaja. Žar le še splaknite z obilico vode in obrišite. Preprosto, kajne?