STREHA NAD GLAVO

V Ljubljani končno stanovanja za vse?

Žiga Kariž
21. 7. 2018, 19.30
Deli članek:

V ponedeljek so stekla dela za gradnjo nove stanovanjske soseske Novo Brdo. V Ljubljani bo do konca leta 2020 zraslo 498 novih najemniških stanovanj.

Stanovanjski sklad RS
Novo Brdo Ljubljana

Soseska Novo Brdo bo največja investicija v najemniška stanovanja v zadnjih letih, ki je glede na veliko povpraševanje nujno potrebna. Investicijska vrednost projekta je ocenjena na 67 milijonov evrov.

Stanovanjski sklad RS
Podobo soseske in posameznih objektov je zasnoval arhitekturni studio Dekleva Gregorič

Zgolj za najem

Stanovanja ne bodo namenjena prodaji, ampak v skladu z usmeritvami Resolucije o nacionalnem stanovanjskem programu zgolj najemu. Ob tem je pomemben podatek, da ne bo šlo za stanovanja, ki bi bila namenjena neprofitnemu najemu, zaradi česar socialni položaj prosilcev ne bo odločujoč dejavnik. Kot so nam povedali na stanovanjskem skladu, bodo stanovanja namenjena vsem, ki imajo dovoljenje za bivanje v Sloveniji ter tudi pravnim osebam zasebnega in javnega prava oziroma organizacijam s sedežem v Republiki Sloveniji.

Stanovanjski sklad RS
Območje Novo Brdo

Stroškovna najemnina

Stanovanja bodo velika od 30 do 80 kvadratnih metrov, stanovalcem pa bodo na voljo tudi kleti in 522 parkirnih mest v podzemni garaži pod objekti. Najemna stanovanja bodo na voljo za dolgoročni najem po stroškovni najemnini. Predvideva se, da bo stroškovna najemnina na celotnem področju Slovenije za nove projekte med pet in sedem evrov/m² na mesečni ravni. To pomeni, da bi za 30 kvadratnih metrov veliko stanovanje odšteli okoli 200 evrov najemnine mesečno, za največje, 80 kvadratnih metrov, pa 560 evrov (klet in parkirišče nista upoštevana). Najemnine se usklajujejo vsako leto s 01. 01. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da sklad ob podpisu pogodbe zahteva tudi šestmesečno varščino. Stanovanja tudi niso opremljena.

Stanovanjski sklad RS
Sosesko bo sestavljalo 18 objektov

Prednostne kategorije in žrebanje

Kot rečeno višina prihodka prosilca ni kriterij pri izbiri, ima pa sklad vseeno nekaj prednostnih skupin. Pri večjem povpraševanju za določeno stanovanje imajo prednost mlade družine, družine z osnovnošolskim otrokom, družine, mlade osebe do 29. leta starosti ter ostali, znotraj teh kategorij pa tudi prosilci, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje. Če bo za isto stanovanje več ljudi izpolnjevalo vse kriterije oziroma imelo enake pogoje, bo najemnik izbran z računalniškim žrebanjem.