Rešitve za športnike

Nad neprijeten vonj z žličko mlete kave

Zoran Franc/Novice Svet24
21. 7. 2018, 15.30
Deli članek:

Imate tudi vi težave z neprijetnim vonjem svoje športne opreme? Se počutite nelagodno, ko v telovadnici ali na fitnesu odprete torbo in iz nje zasmrdi po znoju? Nič več!

Dreamstime
Pozabite na težave s smrdečimi supergami in preznojenimi majicami.

Strokovnjaki pravijo, da znoj sam po sebi ne smrdi. Neprijeten vonj se razvije šele, ko se spoji z bakterijami, ki se zadržujejo na koži. Čeprav ga lahko preprečujemo s številnimi antiperspiranti in dezodoranti, ne gre pozabiti, da za to težavo obstajajo tudi super domače rešitve. Preizkusite jih in se na naslednji trening odpravite brez zadrege.

24 ur naj počivajo superge, preden jih znova obujete.

ETERIČNA OLJA

Kosme vate prepojite z eteričnimi olji citrusov, evkaliptusa ali mete in jih vstavite v športne copate ali torbo. Tam naj ostanejo čez noč. Presenečeni boste, saj bo do jutra neprijeten vonj izginil. Enako uspešen je vonj čajevca, ki ga lahko uporabite tudi kot naravni dezodorant.

Dreamstime
Žličko kave vsujte v manjšo bombažno vrečko in jo vstavite med oblačila.

ČASOPISNI PAPIR

Zmečkajte nekaj časopisnega papirja v kepo in ga razporedite v rokav majice, ki se dotika pazduhe, ter v nogavice. Papir bo vpil vlago in neprijetne vonjave. S to metodo boste neprijeten vonj hitro odpravili tudi iz športnih superg.

PESEK ZA MAČKE

Pesek za mačje stranišče je prav tako odlična rešitev v boju z znojem in neprijetnim vonjem. Vstavite malo mačjega peska v plastično vrečko na zadrgo, skupaj z majico. Zaprite, pretresite in pustite nekaj časa delovati. Enako lahko storite s supergami. Mačji pesek vsujte v platnene vrečke, dobro zavežite, nato pa platnene vrečke čez noč položite v notranjost superg. Izginil bo neprijeten vonj, pa tudi vlaga.

Zamrzovanje je odlična rešitev za občutljive kose perila, ki jih ni dobro neprestano prati. 

KAVA

Tudi mleta kava je odlična za odstranjevanje neprijetnega vonja. Nasujte nekaj žličk kave v manjšo bombažno vrečko, ki jo lahko stlačite v superge. Pustite čez noč in vonj bo izginil. Kavo lahko prav tako uporabite pri odpravljanju neprijetnih vonjav z majic. Pazite le, da se ne razsuje in ne povzroči madežev.

ZAMRZOVALNIK

Športna oblačila in obutev vstavite v plastično vrečo in jo čez noč položite v zamrzovalnik. Mraz bo opravil z bakterijami, ki povzročajo neprijeten vonj. Ta trik je smiselno uporabljati pri športnih hlačah, ki jih ni priporočljivo prati po vsakem nošenju.

Pesek za mačje stranišče bo hitro posrkal vlago, hkrati pa odstranil neprijeten vonj.

SODA BIKARBONA

Njena zrnca delujejo kot spužva, ki vpija neprijeten vonj. Posujte sodo bikarbono na predele, ki imajo neprijeten vonj, in pustite delovati čez noč. Nato zrnca le preprosto stresite iz oblačil ali superg.

SILICIJEVE BLAZINICE

Tiste, ki jih dobite ob nakupu nove obutve, nikar ne mečite v smeti, temveč jih vstavite v torbo, v kateri nosite športno opremo, in tako poskrbite, da se ne bo navzela neprijetnih vonjav in vlage.

Dreamstime
Odpravite znoj in vlago v supergah s peskom za mačje stranišče.