Nesreča ne počiva

Joj, odpovedale so nam zavore

Z.F. / Novice Svet24
24. 6. 2018, 18.00
Deli članek:

Čas poletnih dopustov in hitrih pobegov z avtomobilom nekam na lepše se je že začel. Je vaše vozilo brezhibno pripravljeno na dolge avanturistične vožnje? Preverite zavore, še preden ostanete brez njih!

Dreamstime
Poskusite še enkrat zavirati, saj je mogoče, da so se zavore pregrele.

Ste morda kdaj razmišljali, kaj boste naredili, če odpovedo zavore? Najverjetneje boste poskušali narediti vse, da boste preprečili nesrečo, upali, da trk, ki se bo skoraj zagotovo zgodil, preživite. Zavore ni nujno, da odpovedo zaradi obrabe, temveč lahko odpovedo tudi zaradi vlage v zavornem olju ali pregrevanja zavornega olja, kar se rado zgodi, sploh v poletnem času. Olje je zato priporočljivo zamenjati vsaki dve leti.

BREZ PANIKE

Pomembno je, da ko vam odpovedo zavore, ohranite trezno glavo. Ostanite mirni in v dani situaciji naredite najboljše, kar je mogoče. Če je mogoče, zapeljite na bankino in poskusite vozilo ustaviti s prestavljanjem v vse nižje prestave. Na nedelovanje opozorite tudi druge udeležence v prometu. Obvezno vključite vse štiri smernike in po potrebi uporabite tudi hupo.

POSKUSITE ŠE ENKRAT ZAVIRATI

Vozila imajo dvokrožni zavorni sistem. Zato je skorajda nemogoče, da bi zavore popolnoma odpovedale, saj bi v tem primeru morali odpovedati obe polovici zavor naenkrat. Poskusite še enkrat zavirati, saj obstaja verjetnost, da druga polovica zavor še deluje. Močno in za dlje časa pritisnite na zavoro, pri tem pa preverjajte, ali se je vozilo upočasnilo.

POPUSTITE IN ŠE ENKRAT PRITISNITE

Če se je pregrelo zavorno olje, popustite zavoro in jo nato še enkrat pritisnite. V tem primeru boste občutili, da so zavore že nekoliko prijele. Zatem zavoro znova popustite in spet pritisnite. V tretjem ali četrtem poskusu bodo zavore že skoraj normalno delovale. Navadno pride do pregrevanja pri vožnji po klancu navzdol zaradi preobremenitve. Takrat zavirajte predvsem s prestavami.