Že stari Rimljani so prepoznali zdravilne učinke rdeče pese – z njo so si pomagali pri povišani telesni temperaturi in zaprtju. Pesa je tudi bogata z vitamini in minerali, predvsem je odličen vir železa, kalija in folne kisline. Zaradi sladkega okusa je zelo priljubljena pri pripravi smutijev in sadno-zelenjavnih napitkov. Kefir blagodejno vpliva na prebavo in presnovo, hkrati pa pripomore k izboljšanju imunskega sistema. Koriander je poznan kot naravno odvajalo, jabolčni kis slovi kot odlično sredstvo za zniževanje ravni sladkorja v krvi, cimet pa pomaga odpravljati vetrove in napihnjenost.

Sestavine: 100 g kefirja, 40 g rdeče pese, 1 žlica medu, 1 žlica jabolčnega kisa, ščep koriandra, ščep cimeta.

Priprava: Olupljeno rdečo peso narežemo na manjše koščke, nato pa vse sestavine dobro zmešamo v mešalniku. Napitek postrežemo prijetno ohlajen.