VPLIVNI SLOVENCI

Fantastičnih pet pod košem gospe Svobode

O.D. / Novice Svet24
24. 6. 2018, 07.50
Deli članek:

V zadnjih nekaj letih je na ameriškem družbenem parketu pomembno vlogo prevzelo kar nekaj Slovencev. Sestavili smo prvo peterko naših najvidnejših igralcev.

Profimedia

S prihodom Luke Dončića v elitno košarkarsko ligo NBA je v Sloveniji završalo. Dončić se bo pridružil Goranu Dragiću in ostali druščini najboljših košarkarjev na svetu. Z njegovim igranjem v ZDA bo Slovenija dobila še enega človeka, ki bo igral vidno vlogo v ameriškem vsakdanu. To pa tudi pomeni, da fiktivni selektor slovenske ameriške izbrane vrste Slavoj Žižek lahko sestavi prvo peterko pod obročem »gospe Svobode«. V ekipo so bili, poleg Dragića in Dončića, poklicani tudi Anže Kopitar, DJ Gramatik in seveda prva dama pod košem – Melania Trump

Selektor: Slavoj Žižek

Slovenski kvintet vodi »Elvis filozofije« in »akademska rock zvezda« Slavoj Žižek, filozof in kulturni kritik. Leta 1971 je na ljubljanski filozofski fakulteti diplomiral iz filozofije in sociologije, leta 1981 pa doktoriral. Drugi doktorat je pridobil v Parizu, na temo psihoanalize. V letih 1991–1999 je predaval na oddelku za primerjalno književnost Univerze v Minnesoti, na Univerzi Tulane v New Orleansu, na fakulteti za pravo Cardozo v New Yorku, na Univerzi Columbia v New Yorku, na prestižni Univezi Princeton, na New School for Social Research v New Yorku, na Univerzi Michigan in Univerzi Georgetown v Washingtonu. Žižek piše tudi za nekatere ameriške spletne publikacije.

Profimedia

Organizator igre: Goran Dragić

Peterko v vlogi organizatorja igre vodi najizkušenejši igralec, Goran Dragić. Leta 2008 je zaigral v ZDA za klub Phoenix Suns. Krajši čas igral tudi za ekipo Huston Rockets. Februarja 2015 je prestopil v klub Miami Heat. Junija 2015 je izšla njegova biografija z naslovom Dajte Gogiju žogo! avtorja Tadeja Goloba. Julija 2015 je podpisal petletno in 90 milijonov ameriških dolarjev vredno pogodbo z Miami Heat, kar je trenutno najvišji znesek v zgodovini slovenskega športa, ki ga je katerikoli klub plačal slovenskemu športniku.

Profimedia

Branilec: Luka Dončić

Luka pri svojih 203 centimetrih lahko igra na različnih igralnih položajih. Prvenstveno je organizator, lahko je branilec, njegova višina pa mu omogoča igranje tudi kot krilo in celo krilni center. Pri 19 letih je osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Z reprezentanco je lani zasedel evropski vrh, enako mu je uspelo tudi z Real Madridom v evropskem klubskem tekmovanju. Na naboru lige NBA je postal član ekipe Dallas Mavericks.

Facebook

Krilo: DJ Gramatik

Denis Jašarević, bolje znan kot Gramatik, je ustvarjalec elektronske glasbe, ki je s svojim glasbenim delovanjem začel na Obali. Sodeloval je s številnimi lokalnimi glasbeniki, toda resnični uspeh je doživel šele, ko je zapustil Slovenijo in svoj talent predstavil onkraj atlantske luže. Gramatik živi v New Yorku. Za svoje delo je prejel številne nagrade in postal eden od najboljših ameriških producentov hiphopa, glitch glasbe, elektronike in dubstepa.

Arhiv Novice Svet24

Krilni center: Anže Kopitar

Kopitar je prvi slovenski hokejski igralec, ki je zaigral v severnoameriški profesionalni hokejski ligi NHL. Na naboru ga je leta 2005 kot 11. izbor izbralo moštvo Los Angeles Kings. Debitiral je 6. oktobra 2006 v dvorani Honda Center proti klubu Anaheim Ducks, ko je dosegel dva gola. V sezonah 2011/12 in 2013/14 je s Kingsi osvojil Stanleyjev pokal. Leta 2016 pa je postal kapetan moštva Kingsov. Njegova pogodba je težka 80 milijonov dolarjev.

Arhiv Novice Svet24

Center: Melania Trump

Edina ženska predstavnica v ekipi je bržkone tudi najbolj vplivna med vsemi naštetimi in je steber ekipe. To dokazuje tudi razplet zadnjih dogodkov okoli krize z imigrantskimi otroki, ko je prva dama prepričala predsednika, da je prvič, odkar je nastopil mandat, preklical svojo odločitev. Poleg protokolarnih funkcij sodeluje tudi v številnih dobrodelnih fundacijah. Svojo kariero je začela kot fotomodel in manekenka, leta 2005 pa se je poročila s sedanjim predsednikom Združenih držav Amerike Donaldom Trumpom.

Wikipedija