PREZNOJENI IN UTRUJENI

Noge v vodo potopite, da se ohladite, osvežite

T.D. / Novice Svet24
23. 6. 2018, 21.14
Deli članek:

Stopala potopite v mrzlo kopel, ki vas bo prijetno ohladila, izboljšala krvni pretok ter okrepila imunski sistem. Izbrskali smo nekaj učinkovitih receptov.

Dreamstime
Hladna voda poživlja telo, v poletnih mesecih pa tudi prijetno ohladi.

Prihaja čas, ko se bo temperatura dvignila nad 30 stopinj, poletna vročina pa s seboj prinese nekaj nevšečnosti. Ena izmed pogostih tegob poletnih dni so utrujene, otekle in preznojene noge. Kako jih na preprost način ohladiti in osvežiti?

ŽAJBELJ IN LUBJE HRASTA

Žajbelj je znan po tem, da nekoliko zavira delovanje žlez lojnic, zato pomaga pri prekomernem potenju. Kopel iz žajblja in hrastovega lubja prežene neprijeten vonj, ki je posledica potenja v zaprtih čevljih. Pest žajbljevih listov in hrastovega lubja preprosto prelijte s pol litra vrele vode. Mešanica naj stoji toliko časa, da postane hladna, nato pa vanjo za vsaj 15 minut potopite stopala.

EVKALIPTUS IN META

Ta kopel je odlična za boleče in pekoče podplate, kadar ste dolgo na nogah. V posodo s toplo vodo dodajte pet kapljic evkaliptusovega olja in pet kapljic olja poprove mete. Stopala za pol ure namočite v ohlajeno kopel, potem pa se ulezite in noge dvignite višje od telesa.

KOPEL Z MEDOM IN KAMILICO

Pomirja in nahrani preobremenjeno kožo stopal. Priprava je preprosta – v večjo posodo tople vode vmešajte dve žlici medu in eno žlico kamiličnih cvetov, nato pa stopala za 15 minut potopite v popolnoma ohlajeno kopel in uživajte.

PROTI GLAVOBOLU IN MIGRENI

Izmenične nožne kopeli so nadvse učinkovite za omilitev glavobola in migrene. Potrebujete dve posodi, v katerih naj voda sega do sredine meč. V eno posodo nalijte toplo vodo (35–38 stopinj), v drugo posodo pa hladno vodo (največ 15 stopinj). Naredite dva cikla, pri čemer imejte noge najprej v posodi s toplo vodo (od pet do deset minut), nato pa jih potopite v hladno vodo za 15 sekund. Po kopeli obujte tople nogavice.