UGLAJENOST IN ELEGANCA

Kar bi morali vsi moški vedeti o britju ...

Z.F. / Novice Svet24
9. 6. 2018, 11.55
Deli članek:

Čeprav so v zadnjih letih v trendu brade, je gladko obrit obraz še vedno odraz uspešnega in urejenega poslovneža. Vsakodnevno britje pa lahko na koži pusti številne posledice, kot so ureznine, vraščene dlake, mozolji. Negujete kožo po britju?

Dreamstime
Obraza nikoli ne brijte na suho, kožo zmeraj navlažite.

Rezilo zmeraj nastavite v smeri rasti dlak, ki ji sledite po celotni bradi. Le ostra britvica bo omogočila gladko britje. Izogibajte se pretiranemu bitju v nasprotni smeri, saj tvegate manjše ranice, vnetja in okužbe. 

Da boste vzdrževali lep ton kože, brez drobnih in bolečih mozoljčkov, vraščenih dlak, ureznin, je treba tudi temu opravilu posvetiti nekaj pozornosti, ki še zdaleč ni samoumevna in lahko povzroča tudi velike težave. Brada in brki še niso povsem iz mode, a tudi gladko pobrita koža je ponovno »in«.  Zato bodo naslednji nasveti več kot dobrodošli.

Priprava kože

Nikoli ne brijte suhe kože, saj boste zraven bolečin poskrbeli tudi za več težav kot koristi. Kožo zmeraj rahlo navlažite z mlačno vodo, nato pa nanesite aktivni gel ali peno za britje. Če ste ostali brez brivske pene, si lahko pomagate tudi z milnico, a v tem primeru po britju kožo izdatno navlažite. Strokovnjaki priporočajo tudi, da vsaj enkrat tedensko kožo očistite s sredstvom za čiščenje obraza ali pilingom. Tako boste odstranili odmrle celice in zmanjšali verjetnost vraščanja dlak.

Naj bo krema, pena ali olje?

Britvice nikar ne pritiskajte na kožo, temveč pustite, da gladko drsi po njej. S pritiski boste poskrbeli, da bo vaša brada neenakomerno pobrita. 

Ni vseeno, s čim brijete svojo brado. Če imate močnejšo brado, koža pa je suha, izberite raje kremo za britje. Ta poskrbi za gladko britje in že med britjem skrbi za hidratacijo kože. Koža pa je tudi po britju manj občutljiva, a to ne pomeni, da po britju ne potrebujete balzama. Če ste ljubitelj dobre stare brivske pene, tiste na pritisk ali tiste, ki jo ustvarite s čopičem, pazite, da vsebuje olja za vlaženje kože. Brivske pene načeloma tako kot kreme omogočajo dobro vlaženje in gladko britje, če pa je po britju vaša koža izredno suha in občutljiva, potem raje izberite olje za britje. Olje bo že med opravilom kožo omehčalo, britvica bo lepo drsela, ureznine bodo manjše. Tudi mozoljčkov in vraščenih dlak bo bistveno manj.

Pravila britja

Kremo, peno ali olje zmeraj nanašajte s krožnimi gibi, da se vsebina nekoliko vtre v kožo. Uporabljajte svojo britvico, ki naj bo ostra, saj lahko topa poškoduje povrhnjico, tvegali pa boste tudi nenatančno pobrito brado.