HITRO IN ZDRAVO

Recepti: le pol ure za odlično kosilo

Zoran Franc/Novice Svet24
9. 6. 2018, 11.45
Deli članek:

V sončnih in vročih dneh, ki so se že začeli, se po navadi izogibamo hrani, ki jo je treba dolgo kuhati in pripravljati, prav tako pripravi hrane v pečici. A kljub temu moramo poskrbeti, da bo prehrana čim bolj pestra.

dreamstime
Kvinoja je bogata z rudninami in beljakovinami, zato naj se na jedilniku znajde čim pogosteje.

Če ste ostali brez idej, kako na hitro pripraviti obrok, ki bo kljub temu omamno dober, preizkusite naslednje recepte. Nič ne bo narobe, če porabite sestavine iz prejšnjega dne ali jih kombinirate s svežimi. Testenine, riž in razne kaše lahko, če so pravilno shranjeni, po kuhi uporabite tudi do tri dni pozneje. Če ste jih v ponedeljek pripravili z omako, jih lahko v sredo pripravite v solati … Za pripravo naslednjih jedi ne boste porabili več kot pol ure, nekatere bodo služile tudi kot samostojen obrok.

Dreamstime
Razvajajte svoje brbončice tako, da ne boste zapravili dneva v kuhinji.

RAZLIČNE BARVE

Uporabljajte živila čim bolj različnih barv – zelene, rdeče, modre, vijoličaste, rumene in oranžne. Barvna poleta pomeni tudi različne kombinacije fitokemikalij, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

TESTENINE S KLOBASO IN PARADIŽNIKOM

Za pripravo potrebujemo: 1 žlico olja, 2 para klobas, 1 čebulo, 3 stroke česna, 150 ml rdečega vina, 200 g paradižnikove mezge, drobnjak, peteršilj, sol, poper, parmezan, 500 g poljubnih testenin. Čebulo in česen drobno sesekljamo, klobase narežemo na kolobarje in po potrebi na polovice. Klobaso prepražimo na vročem olju, da se lepo zlato zapeče. Poberemo iz ponve in shranimo. V ponvi nato prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo česen in pražimo, da zadiši. Zalijemo z vinom in mešamo. Ko alkohol izhlapi, dodamo paradižnikov koncentrat in klobasice. Kuhamo še 15 minut. Medtem skuhamo testenine. Tik preden je omaka končana, dodamo peteršilj, solimo in popramo. Testenine odcedimo in stresemo v ponev k omaki. Premešamo in serviramo na krožnike. Jed okrasimo z drobnjakom in parmezanom.

KVINOJA Z ZELENJAVO IN ARAŠIDI

Za pripravo potrebujemo: 200 g kvinoje, 1 bučko, 4 paradižnike, 1 čebulo, 3 korenčke, 2 stroka česna, 1 papriko, 50 g arašidov, 2 žlici olja, sol in poper. Kvinojo vsujemo v lonec in prelijemo s 450 ml vode ter osolimo z dvema ščepcema soli. Lonec pokrijemo in kuhamo, dokler kvinoja ne vpije vode. Zelenjavo narežemo na poljubne koščke. Najprej na žlici olja prepražimo čebulo, da zadiši. Nato dodamo česen in korenček. Pražimo pet minut in dodamo še preostalo zelenjavo. Prepražimo še nekaj minut, a pazimo, da zelenjava ostane čvrsta. Dodamo kvinojo, solimo in popramo, še malo prepražimo in odstavimo. V drugi ponvi na hitro prepražimo arašide in jih posujemo po kvinoji. Po želji jed okrasimo z nekaj jogurta.

Dreamstime
Uporabljajte živila čim bolj različnih barv

Dreamstime
Testenine s klobaso in paradižnikom bodo odlične tudi za malico prihodnji dan, če bo kaj ostalo.