STRONGMAN

Najmočnejši Slovenci: jekleni Matjaž zmagal s spektakularno predstavo

Tadej Kovačič / Si.R./Novice Svet24
8. 6. 2018, 07.30
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 00.02
Deli članek:

Na prvi junijski popoldan se je ob glavnem odru Aktualove Roštiljade zbralo 10 tekmovalcev z namenom, da bi se potegovali za častni naziv najmočnejšega Slovenca.

M24.si
Za gledalce je bila najbolj zanimiva kategorija vleke tovornjaka.

V soparni vročini so se pomerili v petih različnih strongman disciplinah in tako pri nas, po nekaj letih premora, spet prebudili šport moči.

Zahvala gre Matjažu Belšaku za pobudo in pogon vsega kolesja, ki je bilo potrebno za izvedbo tekme, sodnikom in prostovoljcem za njihovo delo ter Radiu Aktual za pomoč pri izpeljavi, sponzorstvu in pripravi prizorišča!

DVIGOVANJE KOVINSKEGA DEBLA

Po ogrevanju so se tekmovalci pomerili v log liftu ali dvigovanju velikega kovinskega debla. Vsak tekmovalec je imel na voljo tri poskuse, pri vsakem naslednjem pa je lahko napovedal večjo težo. Matjaž si je že s prvim dvigom zagotovil zmago v disciplini, ker je kot za šalo dvignil 150 kilogramov. Zelo na tesno je šlo pri drugih tekmovalcih, kjer se je večina gibala med 90 in 110 kg dvignjene teže. Marko, Jernej in Andraž S. so si ob koncu delili drugo mesto s 105 kg dvignjene teže.

NOŠENJE ŽELEZNEGA OKVIRJA

Sledil je frame carry ali nošenje velikega železnega okvirja, težkega blizu 300 kg. Na začetku je s svojo borbenostjo in vztrajnostjo navdušil najmlajši tekmovalec Andraž Z., ki je kljub nekaj odmorom težo prenesel skozi celotno dolžino. Disciplina je zahtevala kar nekaj poškodb dlani; utrpeli so jih Tadej, Andraž S. in Andrej. Najbolj je poškodba rezultat pokvarila Tadeju in Andražu S., slednji se zaradi nje ni mogel več približati vodstvu vse do konca tekmovanja. Jaka se je s časom prepričljivo prebil med prvo trojico, v kateri sta navduševala Marko in seveda Matjaž, ter tam ostal do konca tekmovanja.

M24.si
Tekmovalce je čakalo pet strongman disciplin.

DVIGOVANJE AVTOMOBILA

Za gledalce ena bolj zanimivih disciplin je bil gotovo car deadlift ali dvigovanje avtomobila. Tekmovalci so se pomerili v dvigovanju avtomobila Ford Kuga, ki ga je za tekmovanje posodila avtohiša Bizilj. Znova je ob bučnem aplavzu presenetil komaj 19-letni Andraž Z., ki je opravil kar osem ponovitev in s tem pokazal, zakaj je državni powerlifterski prvak med mladinci v svoji kategoriji. Večje število ponovitev so poleg Andraža opravili še Tadej, Jaka, Marko in Matjaž.

10 tekmovalcev se je pomerilo v tekmovanju za najmočnejšega Slovenca.

Končni rezultati tekmovanja 2018 Slovenia's strongest man:

1. Matjaž Belšak

2. Marko Porovne

3. Jaka Kržišnik

4. Jernej Koprivnikar

5. Andrej Škamlec

6. Tadej Kovačič

7. Andraž Starc

8. Denis Tomšič

9. Andraž Zupančič

10. Nebojša Sofrenović

VLEKA TOVORNJAKA

Za marsikoga je najtežje razumljiv in najbolj fascinanten pogled na človeško telo, ki za sabo vleče orjaški, večtonski tovornjak. V disciplini so navdušili vsi tekmovalci, saj podvig nikomur ni spodletel. Nebojša je dočakal svoj trenutek in ne moremo tudi mimo odličnega Denisovega časa; ta je z odločnim začetkom in trmo pokazal, zakaj je prav to njegova najljubša disciplina. Tadej je zaradi slabega začetka s sicer trdne pozicije v prvi peterici zdrsnil na šesto mesto, medtem ko je Andrej z dobrim rezultatom nadoknadil prejšnje zaostanke. Kraljevala sta Marko in Matjaž.

DVIGOVANJE KROGEL

Zadnja disciplina, atlas stones ali dvigovanje velikih krogel na ramo, se je odvila na glavnem odru Aktualove Roštiljade. Med bučnim navijanjem večtisočglave množice so tekmovalci poskušali velike kovinske krogle dvigniti in si jih posaditi na ramo. Jaka je brez večjih težav opravil tri zaporedne dvige ter s tem le potrdil, da si zagotovo zasluži bronasto medaljo. Sledila je spektakularna predstava Marka in Matjaža, ki sta, kot se za izkušena tekmovalca spodobi, kroglo premetavala kot za šalo. Za piko na i je Matjaž po osmih ponovitvah kroglo obdržal na rami, jo preprijel z obema rokama in dvignil nad glavo ter tako jasno pokazal, zakaj je najmočnejši Slovenec leta 2018 in hkrati najmočnejši Slovenec vseh časov!

Top 3 rezultati discipline log lift:

1. Matjaž Belšak – 150 kg

2. Marko Porovne, Andraž Starc in Jernej Koprivnikar – 105 kg

3. Tadej Kovačič, Jaka Kržišnik in Andrej Škamlec – 100 kg

Top 3 rezultati discipline frame carry:

1. Matjaž Belšak – 7 sekund

2. Marko Porovne – 10 sekund

3. Jaka Kržišnik – 17 sekund

Top 3 rezultati discipline car deadlift:

1. Matjaž Belšak – 12 dvigov

2. Jaka Kržišnik – 11 dvigov

3. Andraž Zupančič – 8 dvigov

Top 3 rezultati discipline truck pull:

1. Matjaž Belšak – 20,6 sekunde

2. Denis Tomšič – 28,2 sekunde

3. Marko Porovne – 28,5 sekunde

Top 3 rezultati discipline atlas stones:

1. Matjaž Belšak – 8 dvigov

2. Marko Porovne in Jaka Kržušnik – 3 dvigi

3. Jernej Koprivnikar – 1 dvig