Zanimivosti

Festival, ki razvaja življenje!

Oglasno sporočilo
6. 6. 2018, 08.00
Posodobljeno: 6. 6. 2018, 09.50
Deli članek:

Zgodba Festivala Lent je zgodba večerov, ki dišijo po poletju in vabijo v družbo, ven, pod zvezdno nebo, med pisane luči, zvoke, ritme.

Promocijsko gradivo

K Dravi, v kateri odsevajo fantastične podobe iz sanj, med stojnice, s katerih vabijo lokalne dobrote, na trge, kjer srečaš znance, na ulice, ki valovijo s pisano reko obiskovalcev z vsega sveta. V mesto, ki diha, utripa, živi!

Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Že več kot četrt stoletja ob vstopu v poletje Maribor spremeni v velikanski oder in živahno stičišče umetniških izrazov, kultur in jezikov z vsega sveta. 

Promocijsko gradivo

Festival, ki razvaja z izbiro

Žanrsko pisana, a usklajena paleta festivalskih prireditev zagotavlja, da vsakdo najde kaj zase. Operne in baletne, gledališke in plesne predstave, jazzovski koncerti, koncerti klasične glasbe, glasba sveta, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave uličnega gledališča, poletni kino, športne dejavnosti ter prireditve in dejavnosti za otroke uspešno uresničujejo festivalovo poslanstvo: čim širšemu občinstvu omogočiti dostop do kakovostnih prireditev ter umetnost in kulturo iz zaprtih dvoran prenesti na prosto, na mestne ulice in trge, med ljudi.

Promocijsko gradivo

Festival, ki širi obzorja

S svojim premišljenim programom in izborom nastopajočih festival Lent v mesto pripelje umetnike iz vsega sveta, tudi iz tistih njegovih kotičkov, ki sicer le redko najdejo mesto na komercialnih odrih. Maribor postane prostor odkrivanja, spoznavanja, srečevanja in sobivanja najrazličnejših kultur. Pisanost in raznolikost festivala aktivno oblikuje in razvija kulturo sprejemanja ter gradi pot k odprti družbi.

Promocijsko gradivo

Festival, ki objame mesto

Festival Lent je vzklil iz ideje s kulturnimi prireditvami oživljati mestno jedro. Da to počne z ljubeznijo, kažejo številni nekdaj zanemarjeni in pozabljeni kotički mesta, ki so po zaslugi festivalskega objema postali priljubljeni prostori za druženje, doživeli prenove in danes živijo novo življenje. Da to počne uspešno, pa potrjuje pogled na zemljevid festivalskih prizorišč. Nabrežje Drave, ki je festival gostilo v prvih letih, je kaj kmalu postalo pretesno in danes več kot petdeset festivalskih prizorišč, ki se razprostirajo od nabrežja Drave do mestnega parka zagotavlja, da s festivalom utripa vse mesto. Večer za večerom s pisano množico obiskovalcev oživijo slikoviti mestni trgi, zasanjana dvorišča in ozke srednjeveške ulice, pa tudi galerije, muzeji in ateljeji ter športna igrišča in prireditvene dvorane. Ves Maribor v času festivala vrvi od življenja!

Promocijsko gradivo

Festival, ki ostri okuse

Festivalska prizorišča loči le nekajminutni sprehod. In ta se ob prijetnih gostinskih vrtovih, ki se v poletnih večerih zlijejo na trge in ulice ter številnih stojnicah, s katerih mamijo lokalne dobrote mimogrede prelevi v odlično večerjo na prostem, pokušino lokalnih vin ali pivskih kreacij lokalnih butičnih pivovarn. Vrhunec kulinaričnih razvajanj ponuja festival Sladolent, ki v mesto privabi najboljše slovenske kuharske mojstre. Tako lahko v enem samem večeru z enim samim sprehodom med festivalskimi prizorišči okusite vse najboljše, kar ponuja sodobna slovenska kulinarika.

Promocijsko gradivo

Festival festivalov

Festival Lent je festival festivalov – pod njegovim okriljem namreč potekajo svetovno uveljavljeni mednarodni CIOFF festival Folkart, mednarodni festival jazzovske glasbe Jazzlent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival ustvarjanja in radovednosti Art Kamp in festival slovenske kulinarike Sladolent.

Promocijsko gradivo

Festival legend

Festival Lent gosti glasbene legende, kot so B.B. King, James Brown, Ray Charles and Stephane Grapelli; največja imena svetovne glasbe, kot so Macy Gray, Mercedes Sosa, Paquito D'Rivera, Dr. John, Jose Feliciano, Lester Bowie, David Byrne, Maynard Ferguson, Maceo Parker, Femi Anikulapo Kuti, Omara Portuondo, The Dubliners, Bob Geldof, ob tem pa ne pozablja na najboljše slovenske izvajalce.

Promocijsko gradivo

Festival priložnosti

Festival Lent načrtno odkriva nove talente in neguje sodobno slovensko ustvarjalnost. Svoje odre ponuja novim generacijam nadarjenih umetnikov, ki jim nastopi ob boku uveljavljenih domačih in tujih izvajalcev in največjih zvezd nudijo le izjemne kreativne spodbude, temveč tudi priložnost za preboj in uveljavitev v širšem slovenskem prostoru.

Promocijsko gradivo

Festival lentanja

Kaj je lentanje? Vsak obiskovalec vam bo ponudil svoj odgovor! Vsem pa bo skupen prav poseben občutek vznemirjenja in pričakovanja - ko se ob prvem mraku podaš na festivalska prizorišča in veš, da bo večer poln odkritij, doživetij, smeha, druženj, kulinaričnih užitkov in nepozabnih trenutkov. Razvajanja. Življenja!

Obiščite Festival Lent! Odkrivajte in uživajte, preizkusite in okusite, srečajte in delite srečo. Lentajte!

Festival Lent , 22. – 30. junij 2018!