Vrhunec sezone

Finale lige prvakov za nogometne telebane

U.K. / Novice Svet24
25. 5. 2018, 06.57
Posodobljeno: 25. 5. 2018, 07.02
Deli članek:

Za marsikoga bo v soboto najpomembnejši športni dogodek leta. V Kijevu bo namreč finale lige prvakov med Realom in Liverpoolom.

Reuters
Ronaldo ali Salah. Kdo bo uspešnejši?

Za največje nogometne navdušence bo to kar največji klubski dogodek leta. Kaj pa za tiste, ki niso toliko navdušeni nad brcanjem žoge po zeleni površini? Tudi ti se bodo v soboto težko izognili tekmi. In prav tem ponujamo nekaj informacij, ki vam bodo pomagale spremljati tekmo, pred prijatelji pa se boste lahko celo pohvalili s kakšnim podatkom in ne boste izpadli, kot da ne veste ničesar.

Real Madrid

Real Madrid (tisti ta beli) je Fifa razglasila za najuspešnejši klub 20. stoletja. Če boste želeli med tekmo vprašati, kdaj bo vstopil Lionel Messi, se raje ugriznite v jezik, saj igra za Barcelono. Najpomembnejša (o tem bi lahko na dolgo in široko razpredali) igralca pri Madridu sta namreč napadalec Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro (domnevno najlepši igralec na igrišču) in branilec Sergio Ramos. Seveda pa bo nevarnost Liverpoolu pretila praktično iz vseh smeri. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Gareth Bale in Lucas Vazquez tvorijo res zastrašujoč napad. Če bo Madridčanom uspelo ustaviti začetni Liverpoolov nalet (predvsem Salaha), bo imel Liverpool precej težav, saj Real navadno nasprotnike potolče proti koncu tekme.

Real Madrid, ki je trenutni prvak, je ligo prvakov osvojil dvanajstkrat, poleg tega mu je uspelo kar petkrat obraniti naslov. V ligi prvakov so igrali rekordnih 48 sezon, odigrali 422 tekem, jih 253 zmagali, remizirali na 74 tekmah, izgubili pa so jih 95. Dali so 939 golov, prejeli pa 457.

Liverpool

Liverpool (tisti ta rdeči) bo v soboto lovil svoj šesti naslov lige prvakov. Njihovo največje orožje bo Mohamed Salah, ki bo zagotovo trn v peti španski obrambi. Zelo nevaren pa bo Špancem seveda tudi Roberto Firmino. Po statistiki bi moral biti Liverpool v podrejenem položaju, a statistika v soboto ne bo pomenila veliko. Ne nazadnje je Liverpool letos dosegel rekord v doseženem številu golov v eni sezoni (46). Mohamed Salah, Sadio Mane in Roberto Firmino letos res blestijo v napadu in Madridčani bodo imeli z njimi ogromno dela. Pričakujemo lahko, da bo Liverpool že od začetka tekme napadel z vso močjo in poskušal pridobiti neulovljivo prednost.

Liverpool ima pet osvojenih naslovov lige prvakov. V ligi prvakov so igrali 22 sezon, odigrali 124 tekem in zadeli 397 golov. Liverpool je zmagal ligo prvakov brez poraza kar dvakrat, kar je uspelo le štirim klubom (poleg Liverpoola še Milanu, Ajaxu, Manchester Unitedu). Liverpool je v finalih igral sedemkrat.

Letošnja sezona lige prvakov

Real Madrid je letos odigral 12 tekem, jih osem dobil, na dveh tekmah je remiziral, dve pa izgubil. Na gole so streljali 208-krat, 86 strelov je letelo v okvir gola, 75 jih je udarilo mimo, 47 jih je bilo blokiranih, osem pa jih je zadelo prečko. 30-krat so zadeli. Do zdaj so na tekmah nogometaši Reala pretekli 1305,7 kilometra. Prejeli so 21 rumenih kartonov in nobenega rdečega. Zagrešili so 126 prekrškov in bili 134-krat ustavljeni s prekrškom.

Liverpool je odigral 12 tekem, sedem jih je dobil, štiri je igral neodločeno, eno pa je izgubil. Liverpoolovi igralci so na gol streljali 189-krat. 89 strelov je šlo v okvir vrat, 59 jih je udarilo mimo, 41 jih je obranil vratar, šest pa jih je zadelo prečko. Zadeli so 40-krat. Nogometaši so skupaj pretekli 1362,2 kilometra. Prejeli so 21 rumenih kartonov in enega rdečega. Zagrešili so 139 prekrškov, nad njimi pa so bili storjeni 104 prekrški.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Ronaldo je najboljši strelec lige prvakov. Portugalec je star 33 let, njegova kariera pa je še zmeraj izjemna. V letošnji sezoni lige prvakov je zadel 15 golov, dal tri asistence in prejel dva rumena kartona. Na igrišču je preživel 1080 minut.

Mohamed Salah (Liverpool)
Salah, ki je star 25 let, je letošnjo sezono preprosto neustavljiv. V ligi prvakov je dosegel 10 golov, dodal štiri asistence, prejel pa ni nobenega rumenega ali rdečega kartona. Na igriščih je preživel 900 minut.