Izpoved interniranca

VIDEO: Preživel delovno taborišče v Severni Koreji. Tudi tako, da je jedel bruhanje

R.T.
22. 5. 2018, 10.11
Posodobljeno: 22. 5. 2018, 10.19
Deli članek:

Rodil se je kitajskemu očetu in severnokorejski materi. Živeli so v Severni Koreji.

Zajem zaslonske slike
Charles je v delovnem taborišču na dan dobil le 150 koruznih zrn.

Imel je pet let, ko je oče zapustil družino in se vrnil na Kitajsko. Šest let pozneje je ostal še brez matere, ki je umrla od lakote. Nekaj časa je preživel pri teti, nato pa leta 2008 pobegnil k očetu. A ker ni imel statusa begunca, so ga kitajske oblasti poslale nazaj v Severno Korejo. 

Sledilo je zasliševanje. Obtožili so ga, da je skušal prebegniti v Južno Korejo, a ni priznal. Po nekaj tednih udarcev je končal v enem od tamkajšnjih delovnih taborišč. Na dan mu je pripadlo le 150 koruznih zrn. "Nekega jutra, ko smo postrojeni korakali, sem ob robu ceste zagledal posušeno bruhanje. Tako sem bil lačen, da sem padel na kolena in začel ven pobirat riž. Jedel sem, dokler nisem več zmogel prenašati udarcev stražarjev," je dejal moški, imenovan Charles. Osem mesecev pozneje je bil tako oslabljen, da so ga izpustili na prostost.

Pobeg

Nekaj mesecev je okreval, nato pa začel delati v rudniku, kjer je bil plačan z rižem. Ostal je eno leto, preden je pobegnil. Več mesecev se je skrival in sčasoma prišel do meje s Kitajsko. Prebrodil je reko med državama in stopil na kitajska tla. Tri dni je hodil, preden se je zgrudil. Moški, ki ga je našel, mu je pomagal pridobiti ameriški vizum – izkrcal se je v Kaliforniji.

Od takrat je minilo pet let. V tem času je zaključil srednjo šolo in se naučil angleščine. Kruh si služi s pripravljanjem sušija.

Posnetek si lahko ogledate spodaj.