Zasoljene cene

Parkirnine med Bohinjem in Piranom: ponekod celo 5 evrov na uro!

Sašo Avramovič / Novice Svet24
25. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

Preverili smo cene parkiranja v priljubljenih slovenskih turističnih krajih, v katerih bo v naslednjih dneh, tednih ogromna gneča.

Bobo
Želijo, da bi bilo čim manj avtomobilov parkiranih ob Bohinjskem jezeru.

Turistični kraji po Sloveniji so in bodo v pomladnih in poletnih dneh polni tujih in domačih turistov, med drugim goste ob gneči čaka nam vsem zagotovo neprijetna naloga – iskanje prostega parkirnega prostora. Dejstvo je namreč, da bo v turistično obleganih krajih v naslednjih tednih prosto parkirišče težko najti … In ko ga bomo našli, koliko bomo plačali? Preverili smo cene parkiranja na Bledu, v Portorožu, Izoli, Piranu in v Bohinju.

Arhiv Svet24
V Izoli lahko avto parkiramo na kar šestnajstih parkiriščih.

Izola – 16 parkirišč

V Izoli je jeklenega konjička mogoče parkirati na kar šestnajstih parkiriščih. Na parkirišču Tomažičeva (ob Tomažičevi ulici) je parkiranje do 12 ur brezplačno, prav tako parkiranje do dve uri na parkirišču Stadion. Enako velja za parkirišče ob Pittonijevi ulici in pri gostilni Sonja. Na parkirišču Arrigoni je parkiranje brezplačno do štiri ure, na parkirišču pri Plinarni pa do 12 ur. Enako velja za vzhodno parkirišče pri Rudi. Vsaka začetna ura parkiranja na parkirišču Tomažičeva ulica stane (od 1. aprila do 30. septembra) en evro. Na Lonki je prva ura parkiranja brezplačna, za vsako nadaljnjo bomo odšteli dva evra. Parkiranje do ene ure nas pri zdravstvenem domu stane 0,20 evra, prvi dve uri pa skupaj staneta 0,50 evra. Toliko stane tudi prva ura na parkirišču Pošta (vsaka nadaljnja en evro), pod Belvederjem pa je vsaka začetna ura en evro. Pri pokopališču bomo do dve uri parkirali brezplačno, drugače pa je na parkirišču Veliki trg – parkiranje do 30 minut stane en evro, vsaka nadaljnja začetna ura pa 2,50 evra. Vsaka ura na parkirišču Ladjedelnica stane 0,50 evra, enkrat več, torej en evro, pa na parkirišču Argo.

Profimedia
Parkirna mesta v Piranu.

Portorož in Piran

Če se odločimo za obisk Pirana, lahko parkiramo avto v garažni hiši Fornače, garažni hiši Arze ali v starem mestnem jedru. Ura parkiranja v garažni hiši Fornače stane 1,70 evra (celodnevno parkiranje 17 evrov), v garažni hiši Arze pa pol evra manj. Za celodnevno parkiranje bo treba odšteti 12 evrov. Najdražje pa je parkiranje v starem mestnem jedru. Prva ura parkiranja nas v poletnih mesecih namreč stane pet evrov, vsaka nadaljnja pa tri evre. Kaj pa v Portorožu? Parkiranje ob glavni ulici skozi mesto stane 1,20 evra (celodnevno parkiranje 12 evrov), v pakirni hiši Metropol pa je ura parkiranja 20 centov cenejša, torej en evro.

Profimedia
Gneča na Bledu.

Na Gorenjsko …

Gremo na drug konec Slovenije, na Gorenjsko. Na Bledu je ogromno parkirišč, kaj pa parkirnine? Kar nekaj je brezplačnih parkirišč (tako za kratkotrajno kot za neomejeno parkiranje), najdražja parkirnina pa znaša dva evra na uro (na primer parkirišče Mala Zaka, Zdraviliški park, Športna dvorana Bled …). V Bohinju je prišlo do sprememb. V letošnji poletni sezoni ura parkiranja na parkiriščih ob Bohinjskem jezeru namesto 1,50 evra zdaj stane 2,50 evra, in sicer od 8. do 20. ure. Sklenili so tudi, da se bo na parkirišču Pod Skalco parkiranje časovno omejilo na največ dve uri. Na parkirišču Labora v Stari Fužini, ki je od jezera oddaljeno pet minut hoje, bo možno parkiranje za deset evrov na dan, na travniku nasproti Kristala v Ribčevem Lazu, ki je od jezera oddaljen deset minut hoje, pa za pet evrov na dan. Na parkirišču Senožeta v Srednji vasi vas bo parkiranje stalo dva evra na dan, v Bohinjski Bistrici pri Danici pa bo na voljo brezplačno parkiranje. Z omenjenih bolj oddaljenih lokacij bo ob koncih tedna v poletni sezoni zagotovljen tudi brezplačni avtobusni prevoz do jezera.