Invazija

Lokalni živelj ogrožajo velikanski črvi

J.P.
24. 5. 2018, 13.05
Posodobljeno: 24. 5. 2018, 13.10
Deli članek:

Desetletja so minevala, oni pa so ostajali "pod radarjem".

Profimedia
Primer črva vrste Bipalium kewense z glavo v obliki kladiva

Velikosti navkljub bi najverjetneje ostali neopaženi, če jih ne bi leta 2013 fotografiral zanesenjak Peirre Gros. Fotografija je našla pot do zoologa francoskega Prirodoslovnega muzeja Jean-Louja Justina. Da bi imeli kaj takega v Franciji? Nemogoče, si je mislil. Fotografije eksotičnih črvov iz Azije pa so še kar prihajale – Gros naj bi jih fotografiral na svojem vrtu. Justinu tako ni preostalo drugega, kot da se loti preiskovanja.

V petih letih je zbral več kot 100 zabeleženih videnj. A ne le v Franciji; ti eksotični črvi gomazijo tudi po francoskih regijah Gvadelup, Martinik in Francoska Gvajana. Najstarejše zabeleženo videnje je iz leta 1999. Zdaj je jasno, da so se ti invazivni ploski črvi razširili po celotni metropolitanski Franciji.

Iz Azije

Vsi ti črvi – nekateri lahko v dolžino zrastejo celo do enega metra – so plenilci, torej predstavljajo grožnjo manjšim vrstam, ki živijo v prsti, ter ekološkim procesom na splošno. Kakšno škodo lahko povzročijo, zaenkrat še ni znano. Je pa znano, da so ploski črvi z Nove Zelandije v Veliki Britaniji na nekaterih območjih zdesetkali populacije deževnikov. Zdaj nadzorujejo njihovo gibanje, kar pa ni poceni.

Azijske vrste so v Evropo najverjetneje prišle s tropskimi lastninami. A da so več desetletij ostali neopažene … "Še vedno sem osupel. Ne razumem, kako je kaj takega mogoče v razviti državi," je dejal Justine.