Najprej zdravje, nato užitek

Prihaja čas za namestitev ali servis klime

Z.F. / Novice Svet24
19. 5. 2018, 21.15
Deli članek:

Trenutno sicer še ne moremo uživati v sončnih dneh in poletnih temperaturah, a se je treba vsaj pripraviti na vročino.

Dreamstime
Priporočljivo je, da klimo, potem ko ste prostor ohladili, izključite. Odsvetujemo vam neprestano uporabo klime ponoči in podnevi.

Marsikdo verjetno razmišlja o nakupu klimatske naprave, tisti, ki jo že imate, pa razmislite o servisu filtrov.

Če se še odločate, ali klimatsko napravo kupiti ali ne, saj ne gre za majhen nakup, se nikar ne prenaglite. Naj ne bo prvotno vodilo cena, temveč namen in način uporabe klimatske naprave. Ponudba na trgu je pestra, na voljo so cenejše prenosne klime, inverterske in druge naprave ... Pri izbiri se osredotočite predvsem na kakovost. Izberite vsaj energetski razred A, še bolje pa je, če bo ob A-ju čim več plusov.

INVERTERSKA KLIMA

Če imate možnost, izberite klimatsko napravo z inverterskim motorjem. Ta sam prilagaja temperaturo in moč hlajenja. Prav tako se samodejno vklaplja in izklaplja, napravo odlikuje tudi izjemno tiho in varčno delovanje.

IONIZATORJI, FILTRI Z AKTIVNIM OGLJEM

Prijetno bivanje si lahko sicer zagotovite že z razvlaževalci, ki bodo v stanovanju zagotovili od 40- do 60-odstotno vlažnost in tako tudi ob visokih temperaturah precej znosnejše razmere. Pred nakupom klimatske naprave preverite tudi, ali ima morda vgrajen ionizator in kakšen je filtrirni sistem. Pri nekaterih izvajalcih boste za klimo z ionizatorjem, filtrom z aktivnim ogljem ali antibakterijskim filtrom odšteli le nekaj deset evrov, torej se vam nakup izplača.

KAM NAMESTITI KLIMO

Klimatsko napravo je smiselno namestiti tja, kjer se največ zadržujete. Če je vaš osrednji prostor dnevna soba, jo postavite v dnevno sobo. Če želite spati v hladnem, jo postavite v spalne prostore, a pri tem pazite, da ne piha neposredno proti vam. Strokovnjaki svetujejo, da klime ne nameščate neposredno na sonce in vročino. Priporočajo, naj bo nameščena na severnem ali severnovzhodnem delu stanovanja, saj boste tako prihranili tudi do pet odstotkov energije. Naprave naj ne prekrivajo zavese ali pohištvo in na splošno pazite, da zrak ne bo pihal neposredno v vas (tudi denimo v dnevni sobi).