UF, KAKO SMRDI

Konec neprijetnega vonja vaših stopal

Zoran Franc / Novice Svet24
19. 5. 2018, 13.01
Deli članek:

Se vaše noge hitro spotijo, v vaši obutvi pa se hitro pojavi neprijeten vonj, čeprav redno skrbite za higieno? Neprijeten vonj poskusite preprečiti z zelo učinkovitimi naravnimi rešitvami.

Dreamstime
Sivka, kis, limonin sok in ingver delujejo protibakterijsko, zmanjšajo neprijeten vonj vaših stopal.

Že res, da je potenje povezano z nekaterimi genetskimi dejavniki, a to še ne pomeni, da se težav z neprijetnim vonjem ne da omiliti ali jih celo odpraviti. Na prvem mestu poskrbite, da boste nosili nogavice in obutev iz kakovostnih materialov, ki vpijajo vlago in dihajo. Še preden pa posežete po kemikalijah, preizkusite nekatere zelo učinkovite naravne rešitve.

REDKVICE, INGVER IN LIMETA

Neprijeten vonj boste preprečili tako, da boste omejili razvoj bakterij in glivic, ki povzročajo nadlogo. Pasta, ki jo boste pripravili iz omenjenih sestavin, bo delovala protibakterijsko. Zožila bo tudi pore, kar bo posledično zmanjšalo znojenje in ublažilo težave z neprijetnim vonjem. Za pripravo potrebujete dve žlici svežega naribanega ingverja ali tri žlice ingverja v prahu, dve naribani redkvici, lupinico ter sok ene limete in žlico medu. Sestavine pomešajte med seboj, lahko si pomagate tudi s paličnim mešalnikom, da nastane pasta. Mešanico nato nanesite na čista stopala in med prste ter pustite delovati do 40 minut. Postopek vsakodnevno ponavljajte.

SODA BIKARBONA

Na čista stopala nanesite nekaj sode bikarbone, nič pa ne bo narobe, če jo boste nasuli tudi v obutev. Zmanjšala se bosta znojenje in neprijeten vonj.

JABOLČNI KIS

Pomaga pri uravnavanju pH kože in poskrbi za protimikrobno delovanje. Pripravite si kopel ali pa si s kisom nežno obrišite stopala.

SOLNA KOPEL S SIVKO

Da bodo vaša stopala ponovno mehka in voljna, obenem pa se boste znebili neprijetnega vonja, si čim pogosteje pripravite solno kopel. Dve žlici grobe morske soli vsujte v šest litrov tople vode in dodajte pet kapljic eteričnega olja sivke. Morska sol bo kožo omehčala, prav tako se bodo iz kože začeli izločati strupi in bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. K učinku bo pripomoglo tudi eterično olje sivke, ki deluje protibakterijsko.

KOKOSOVO OLJE IN SIVKA

Še en odličen nasvet, ki bo pripomogel pri preznojenih stopalih in neprijetnem vonju. Pripravite kremo, ki bo delovala protibakterijsko, in jo vzemite s seboj na pot. Potrebujete kokosovo olje, ki mu dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Manjšo količino nanesite na čisto kožo na podplatih, nekoliko počakajte in se nato obujte.