"Piratski" zaklad

VIDEO: Na vrtu odkrila sef, poln denarja, zlata in draguljev

S.R.
18. 5. 2018, 09.05
Posodobljeno: 18. 5. 2018, 13.13
Deli članek:

Zakonca iz newyorške četrti Staten Island sta na svojem vrtu odkrila zarjavel sef, v katerem so na najditelja čakale dragocenost v vrednost 52.000 dolarjev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Matthew in Maria Colonna Emanuel sta naletela na presenetljivo najdbo, ob kateri so se zaiskrile oči marsikaterega lovca na zaklade. V zemlji pod drevesi na svojem vrtu sta odkrila težak srebrn »zaboj,« ki je bil v njunih očeh videti zgolj kot stara elektro omarica, poroča medijska hiša CBS. Najdbi nista posvečala preveliko pozornosti, za izkop sta se odločila šele ko je listje in podrastje pošteno razgrebel na zvedavi pripadnik jelenjadi. Takrat sta se zavedla, da se v zemlji skriva nekaj precej bolj dragocenega.

Matthew Emanuel
Sef je skrival pravi zaklad.

Najela sta kopače, ki so jima hitro razodeli, da gre dejansko za star sef. »Pomislil sem, da sva našla zakopan zaklad,« je povedal Matthew. In to ni bilo daleč od resnice. Sef je skrival vreče nepoškodovanih stodolarskih bankovcev, dragulje, diamante, zaročni prstan in zlate prstane, ozaljšane z žadom. »Bilo je presunljivo,« je dodal. Najdba je skupaj vredna 52.000 dolarjev (44.000 evrov). A je vsebina na žalost ali srečo skrivala še eno podrobnost. Papir s hišnim naslovom, ki je pripadal njunim sosedom. »Spoznala sva, da mora biti njihov, zato sem se v ponedeljek odpravil do njihove hiše in potrkal na vrata. Vprašal sem jih, če so bili kadar koli žrtev ropa,« je opisal Matthew. Slutnja se mu je potrdila, roparji so jih namreč obiskali dan po božiču leta 2011. »Piratski« zaklad je torej nemudoma romal v roke zakonitih lastnikov.

»Nekaj ljudi naju je vprašalo, zakaj sva ga vrnila. Sploh ni bilo dileme. Ni bil najin,« pa je pojasnila Maria. Čeprav nista bila deležna denarne nagrade, sta prepričana, da bosta poplačana z »dobro karmo.«