AKTUALOVA ROŠTILJADA 2018

Prihaja spektakularni boj za laskavi naziv NAJMOČNEJŠEGA Slovenca!

Oglasno sporočilo
17. 5. 2018, 11.24
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 11.31
Deli članek:

Na letošnji Aktualovi Roštiljadi bo napeto ... NAJMOČNEJŠI Slovenec, Matjaž Belšak, bo na največji zabavi na prostem branil ta laskavi naziv! Mu bo uspelo?

Osebni arhiv Matjaža Belška
Najmočnejši Slovenec lahko povleče celo avtobus!

Laskavi naziv najmočnejšega Slovenca trenutno nosi eden najmlajših PRO Strongman tekmovalcev v Sloveniji, svetovni rekorder v dviganju ogromne ročke, svetovni prvak SCL 2017 in zmagovalec tekmovanja Arnold Classic Europe, Matjaž Belšak. V svoji sedemletni Strongman karieri tekmuje v izredno zahtevnih disciplinah, ki vključujejo vleko tovornjaka, dviganje avtomobila in več sto kilogramskih bremen. Čeprav to za marsikoga predstavlja prevelik izziv, pa to zagotovo ne velja za Matjaža, ki dnevno zaužije med 5000 in 7000 kalorij in lahko premakne tudi 40-tonsko letalo. 

Matjaž veljate za enega najmlajših Strongman profesionalnih tekmovalcev, discipline v katerih tekmujete, pa so za marsikoga precej nevsakdanje. Kaj vas je pritegnilo, da ste se odločili za ukvarjanje s tako zahtevnim športom?

Ja res je, sem eden najmlajših profesionalnih tekmovalcev v športu Strongman. Tega sem prvič zasledil na Youtubu, nato pa mi ga je predstavil Gregor Stegnar, ki je bil v tistem času najmočnejši Slovenec in me popolnoma navdušil. Ukvarjanje z nečim takšnim mi je predstavljalo nek nov izziv. 

Kako bi opisali, kaj počnete pri Strongman športu?

Pomemben je trening, pri katerem imamo veliko različnih vaj, s katerimi preizkušamo različne tipe moči. Ena izmed najbolj neverjetnih disciplin, v katerih se tekmovalci preizkušamo, je definitivno vleka tovornjaka ali pa letala. Pri tem seveda ne vlečemo njune celotne teže ampak poskušamo vzpostaviti dovolj sile, da ju čim hitreje povlečemo v cilj. 

Kaj menite, kako dojemamo tovrsten šport v Sloveniji? Sploh gre za 'prepoznaven' šport?

Sem mnenja, da je Strongman v Sloveniji definitivno premalo poznan šport. Sicer je res, da se zavedanje javnosti krepi – ljudje ga počasi spoznavajo in vedno več jih ve zanj. Je pa tudi res, da bo za prepoznavnost tega športa potrebno investirati še veliko truda. Sploh za doseganje prepoznavnosti, ki si jo takšen šport zasluži! Definitivno pa se počasi premikamo v pravo smer.

Kako pa ga dojemajo drugod po svetu?

Strongman je v določenih državah po svetu pravzaprav zelo znan in razvit šport. Izpostavim lahko Anglijo, iz katere prihaja tudi lanskoletni svetovni prvak in nosilec naslova World's Strongest Man leta 2017, Eddie Hall. Tam naša tekmovanja pritegnejo ogromno pozornosti, tako s strani medijev, kot tudi obiskovalcev tovrstnih tekmovanj. Tudi tekmovanje Europe's Strongest Man poteka v Angliji in prav ta vsako leto privabi veliko število gledalcev! Zdi se mi nekoliko smešno, ker me v Angliji prepozna veliko ljudi že ko prispem na letališče, v Sloveniji pa zame ne ve skoraj nihče.

Osebni arhiv Matjaža Belška
Najmočnejšega Slovenca zaradi številnih uspehov prepoznavajo povsod po svetu

Kako izgleda vaš dan oziroma kako potekajo priprave in treningi na tako zahtevna tekmovanja? 

Priprave na tovrstna tekmovanja potekajo praktično skozi celotno leto, bolj specifične priprave pa se začnejo pred samimi tekmami. Moj dan je sestavljen iz osnovnega treninga z utežmi in treninga posameznih Strongman disciplin, poleg teh je izredno pomembna tudi kondicijska priprava in seveda raztezanje. Poleg tega moramo poskrbeti še za odlično regeneracijo in pravilno prehrano. Če izpostavim nekaj podrobnosti – moj dnevni trening recimo zajema tri ure treninga moči, raztezanje, masažo in pet kvalitetnih obrokov, razporejenih čez celoten dan.

STRONGMAN DISCIPLINE


-dvig tovornjaka, ladje ali letala (7 – 40 ton),

- dvig ročke nad glavo, z eno roko (85 – 140 kg),
- dvig debla nad glavo (140 – 230 kg),
- dvig avtomobila,
- nošenje ogrodja (300 – 600 kg),
- dvig betonskih krogel (120 – 250 kg),
- nošenje vreč, napolnjenih z mivko.

Preizkušate se v različnih disciplinah, kakšne pa so vrste tekem, v katerih preizkušate svojo moč?

Strongman ima tri temeljne lige, in sicer Strongman Champions League, v kateri so tekmovanja čez vse leto, World's Strongest Man, kjer sta le ena ali dve tekmi in Arnold Classic, kjer je le ena tekma. Ob tem imamo sicer še nekaj tekem po svetu, pri čemer je ena izmed bolj pomembnih še Europe's Strongest Man, ki pravzaprav predstavlja kvalifikacijski dogodek za tekmovanje World's Strongest Man.

Katere prednosti bi izpostavili pri ukvarjanju s Strongman tekmovalnim športom? 

Začetki mojega ukvarjanja s Strongman športom segajo sedem let nazaj, bolj profesionalno pa se z njim ukvarjam zadnja tri leta. Sicer menim, da se pri ukvarjanju s katerim koli športom lahko naučiš marsičesa, sam pa sem se naučil predvsem vztrajnosti, trdega dela in učinkovitega načrtovanja. To so po mojem mnenju tri veščine, za katere bi lahko rekel, da mi jih je ''dal'' Strongman.

Imate kakšne ''slabe'' navade?

Zagotovo, vsak jih ima!

Na katere dosežke ste najbolj ponosni, za katere menite, da so od vas zahtevali največ truda?

Na športnem področju bi zagotovo izpostavil naslov svetovnega prvaka v Strongman Champions League in pa na zmago v Arnold Classic Europe. Ponosen sem tudi na zmago na Ultimate World's Strongest Team, kjer se v Strongman športu pomerijo dvojice ali trojice tekmovalcev iz celotnega sveta. Hafthor Julius Bjornsson, bolj poznan pod vzdevkom ''The Mountain'' in najbolj uspešen tekmovalec Strongman športa, je bil tisti, s katerim sva v paru osvojila zmago na omenjenem tekmovanju!

Osebni arhiv Matjaža Belška

Vaš rekord v počepu znaša dobrih 400 kg, bi z nami delili še kakšne druge zanimive rekorde?

Seveda. Moj rekord pri vaji, ki se imenuje mrtvi dvig in predstavlja eno najboljših in najbolj kompleksnih vaj, kar jih obstaja in s katero lahko dvigamo velika bremena, je 410 kilogramov. Pri vaji potiska debla nad glavo, je moj rekord 200 kilogramov, pri dvigu ogromne ročke (težke 102 kilograma) nad glavo, pa moj rekord znaša 9 ponovitev v časovnem okviru ene minute.

DOSEŽKI MATJAŽA BELŠKA

- Svetovni rekorder v dvigu ročke z eno roko nad glavo (102, 5 kg – 9 dvigov v eni minuti in 92 kg – 14 dvigov v eni minuti)
- Svetovni prvak v SCL federaciji, v Nemčiji, na Finskem, v Srbiji in na Nizozemskem
- Zmagovalec ARNOLD CLASSIC EUROPE STRONGMAN 2017 

Pri omenjeni disciplini ste celo svetovni prvak – kakšne pravzaprav so priprave na tekmovanje v tovrstni disciplini?

Pomembno je predvsem to, da pripravimo celotno telo. Takšna disciplina namreč zahteva moč celotnega zgornjega dela telesa, močen odriv nog, izpiljeno tehniko in navsezadnje tudi dobro kondicijsko pripravljenost, prilagojeno tovrstni vaji.

Katera disciplina pa je za vas najtežja in katera najlažja?

Osebno se mi zdi najlažja disciplina dviganje ogromne ročke, ena izmed najtežjih pa dvig debele palice s kovinskimi kolesi iz tal nad glavo.

Osebni arhiv Matjaža Belška
Dvig debele palice s kovinskimi kolesi nad glavo zanj predstavlja eno najtežjih tekmovalnih disciplin v Strongman športu

Česa si želite v prihodnosti na področju svoje športne kariere? Pravite namreč, da boste trdo delali, dokler nekdanji idoli ne postanejo sedanji rivali.

Čeprav so moji nekdanji idoli že postali moji rivali, to še vedno nekako ostaja moje glavno vodilo. Garanje se na tej točki namreč ne konča! Nivo v tekmovalnem Strongmanu se iz leta v leto viša, podobno velja tudi za teže, ki jih dvigujejo tekmovalci. Teže ki se dvigujejo sedaj so namreč bistveno višje kot so bile recimo deset let nazaj. Temu primerno pa si tekmovalci zastavljamo vedno višje cilje. Nenazadnje si tudi sam želim vedno stopiti kakšno stopničko višje – podium na tekmovanju World's Strongest Man, je moj cilj!

Osebni arhiv Matjaža Belška
Naslednji cilj: podium tekmovanja 'World's Strongest Man'!

Kje lahko Slovenci spremljamo vas in vaše dosežke ter tekmovanja?

Nekatere izmed naših tekem prenašata televizija Extreme TV in pa angleški program Channel 5, vendar nista dostopna vsem Slovencem. Zato me najlažje spremljajo prek socialnih omrežij, kjer sem dejaven na Instagramu (@belsakstrongman) in Facebooku (@Matjaz Belsak Strongman Slovenija) upam pa, da se bo kmalu več slišalo tudi v medijih.

Na letošnjo Roštiljado boste pripeljali spektakularno tekmovanje: Slovenia Strongest Man! Kaj pripravljate, nas boste pustili odprtih ust?

Lahko povem samo to, da bodo discipline zelo zanimive in še bolj težke! Vlekli bomo tovornjak, dvigali bomo avto … vsega pa seveda ne smem še razkrit, pridite na Roštiljado in boste videli! 

Ne zamudite spektakularnega tekmovanja Slovenia Strongest Man!

Vstopnice za največji žur na prostem – Aktualovo Roštiljado 2018 so že v prodaji, po neverjetni ceni9,90 €na vsehEventimovih prodajnih mestih,Poštah SlovenijeinPetrolovih bencinskih servisih. Cena vključuje nepozabno celodnevno dogajanje, večerni spektakel z zvenečimi imeni slovenske in hrvaške glasbe, ponudbo čevapičičev ''all you can eat'' in številna presenečenja!

Bodite del najbolj odmevne zabave tudi vi in si oglejte spektakularno tekmovanje Slovenia Strongest Man kar iz prve vrste! Zagotovite si svojo vstopnico že danes!