Groza pod bršljanom

FOTO: Kapela skrivala zaprašeno skrivnost: V 37 krstah tudi otroci

S.R.
17. 5. 2018, 17.45
Posodobljeno: 17. 5. 2018, 17.47
Deli članek:

V vaški kapeli v Nemčiji so odkrili zaprašeno skrivnost. Kapela je namreč več kot sto let skrivala 37 krst.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V vasi Deensen v nemški deželi Spodnja Saška so nedavno odkrili več kot 100 let staro skrivnost, ki jo je v svojih nedrih skrivala lokalna kapelica. Odkrili so namreč 37 zaprašenih in na kupe zloženih krst, v katerih so ležala trupla ali, bolje rečeno, okostja odraslih in tudi štirih otrok. 

Na strašljiv prizor je naletel raziskovalec, ki proučuje zgodovino cerkva v malih podeželskih krajih in vasicah. Vaška kapelica, ki je bila prej podobna ruševini, kot sakralnemu objektu, je bila povsem obraščena z bršljanom. Ko je zanesenjak pokukal skozi okno, je zagledal prizor, ob katerem bi večini ljudi zaledenela kri v žilah.

»Skozi grmovje sem se le stežka prebil do kapelice. Na oknih so bile rešetke. Ko sem pogledal skozi, sem se od šoka skoraj onesvestil. Notranjost majhne kapelice je bila napolnjena z zaprašenimi krstami in posušenimi venci. Leta in leta že proučujem zgodovino cerkva, a kaj takšnega še nikoli nisem videl,« je učenjak povedal za Das Bild.

Predsednik vaške skupnosti Hans-Dieter Ullmann pojasnjuje, da gre dejansko za mavzolej plemiške družine. Prvo krsto oziroma mrliča naj bi v grobnico položili leta 1874, zadnjega pa pred približno 60 leti. »V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so razmišljalio, da vse krste s pokojnimi zagrebli na javnem pokopališču, vendar so to misel zaradi stroškov zavrgli. V vasi nihče ni želel skrbeti za ta mavzolej, s časom pa so nanj vsi pozabili, od takrat propada« pravi Ullmann. Zadnji potomec nekdaj znane družine je grobnico sicer daroval vaški skupnosti, vendar tam niso vedeli, kaj bi z njo. Je pa zanimivo na oltar nekdo položil venec leta 2016, kapelica torej le ni povsem pozabljena.