KAKŠNA JE PRAVA?

Koliko let pa šteje vaša vzmetnica?

Zoran Franc / Novice Svet24
19. 5. 2018, 19.08
Deli članek:

S pomladjo začnemo preurejati ali urejati stanovanje. Metati stran staro in kupovati novo. Tudi vi zdaj menjujete vzmetnico? Kakšno bi? Takšno iz pene, lateksa, morda z vzmetmi?

Dreamstime
Preden kupite novo vzmetnico, se prepričajte tudi, da vaša postelja ni preozka ali prekratka, saj se drugače z nakupom vzmetnice kakovost vašega spanca ne bo bistveno izboljšala.

Ne glede na to, katero vzmetnico boste izbrali, boste povsod naleteli na določene prednosti in pomanjkljivosti, a bolj pomembno kot to je, da zadovoljite svoje potrebe in navade, te pa se od človeka do človeka razlikujejo. Za lažjo izbiro primerne vzmetnice vam predstavljamo osnovne značilnosti, pred odločitvijo in nakupom pa vam svetujemo, da jo preizkusite.

Dreamstime
Vzmetnico preizkusite v trgovini, dogovorite pa se za testno obdobje tudi pri vas doma.

NAJ BO ENOJNI ALI DVOJNI VLOŽEK?

Odločitev je seveda vaša. Če ste se odločili za dvojni vložek, ga lahko izberete individualno ne glede na želje in potrebe partnerja, lažje je tudi obračanje vložkov (letna-zimska stran) in prilagajanje trdote na letvenih dnih, ki si jih prav tako nastavita vsak po svojih potrebah in željah. Obstajajo tudi rešitve za zapolnitev špranje med vzmetnicama. Proizvajalci ponujajo trak iz pene s T-profilom, če ste si premislili in bi želeli imeti dvojni vložek, pa lahko tega v enojnega še zmeraj spremenite z nadvložkom, ki bo zmanjšal neravnine, obenem pa omogočil lažje vzdrževanje higiene.

Če je mogoče, se ob nakupu dogovorite za poskusno obdobje vsaj 30 dni, po katerem lahko posteljni vložek, če vam ne ustreza, zamenjate.

JEDRO IZ LATEKSA

Lateks je precej udoben in primeren za različno visoke in težke ljudi. Tudi njegovo staranje je precej počasno. Odlikuje ga dobra prilagodljivost, zato ga priporočajo ljudem, ki so ponoči nemirni, pa tudi ob izbiri letvenih podnožij, ki imajo nastavljivo vzglavje in vznožje. Kakovost je odvisna od zgradbe in strukture, ki posledično zagotavlja elastičnost in prožnost, največkrat pa je izražena tudi v ceni.

JEDRO IZ SPOMINSKE PENE

Spominska pena je po lastnostnih precej podobna lateksu in praviloma cenejša, kar pa ne pomeni, da je kakovostno slabša. Pena je odporna na bakterije, pralna, omogoča tudi razkuževanje. Po navadi je sestavljena iz treh blokov in tako zagotavlja maksimalno prilagajanje telesu. Kot slabost lahko navedemo le, da se po dolgotrajnejši, večletni uporabi rada zmehča in se pojavijo vdolbine. Nekateri ji pripisujejo tudi slabo zračnost in jo ljudem, ki se močno potijo, odsvetujejo.