Pravi borec

Zadnji vlak za 11-letnega Marka: čakajo ga tri operacije

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
19. 5. 2018, 19.30
Deli članek:

V akciji zbiranja sredstev se je na računu za Marka Aberška do zdaj nabralo 26 tisoč evrov, a njegova mama Jožica iskreno priznava, da to najverjetneje ne bo dovolj za kritje vseh stroškov, ki lahko nastanejo.

Gabrijel Toplak
Markova mama Jožica upa, da jima uspe zbrati denar za operacijo in ji sina ne bo več treba nositi.

Četudi je organizacijsko skorajda že vse nared za odhod 11-letnega Marka Aberška na operacijo na Floridi v ZDA, kjer mu bo dr. Dror Paley operiral noge in omogočil normalno hojo, brez opornic, vse vendarle ne poteka, kot so pričakovali.

DO ZDAJ (SAMO) 26.000 EVROV

Kot je za Novice Svet24 povedala njegova mama Jožica, se zatika pri denarju, ki ga za sinovo operacijo zbirajo s pomočjo dobrih ljudi. »Do zdaj se je z akcijo na računu za Marka zbralo 26 tisoč evrov, a to ne bo dovolj za vse stroške, ki lahko nastanejo. Zgledujemo se po Marjanu Beraniču, ki je bil s hčerko Lano v Ameriki dva meseca in je bilo zanju 20.000 evrov skoraj premalo, medtem ko bova midva z Markom tam devet mesecev,« je pojasnila Aberškova. Stroške operacij in bivanja sicer krije zdravstvena zavarovalnica.

STRAH PRED NEPREDVIDENIMI STROŠKI

Marko je šolo že zaključil, dodatne šolske obveznosti izpolnjuje prek računalnika. »Sošolci so mu pripravili vizitke z lepimi mislimi, prav tako so se skupinsko fotografirali,« je sklenila Aberškova. Na pot se bosta odpravila 26. maja z dunajskega letališča, Jožica pa bo morala v ZDA vsak mesec plačati stanovanje, ki sta ga že rezervirala. Kupila bosta avtomobil, vsak dan tudi hrano. »Dobro bi bilo, če bi s seboj imela tudi denar za vse nepredvidene oziroma tekoče stroške ter morebitne posege. Lahko bo treba opraviti kakšen rentgenski pregled ali pregled z magnetno resonanco. Ne želim si, da tam ne bi imela dovolj denarja,« je iskrena Aberškova. Marko gre na operacijo nog, dodaja, vendar je imel že tri operacije srca, vstavili so mu umetno aortno zaklopko. »Kaj če pride do kakšnega zapleta?« se sprašuje.

Osebni arhiv
Marka Aberška, ki bo na Floridi bival osem mesecev, čakajo tri ali štiri zahtevne operacije.

POMOČ TUDI PREK SMS-SPOROČIL

Akcijo Slovenija za Marka še vedno vodi društvo Maus, k akciji pa je po novem mogoče pristopiti z donacijo prek SMS-sporočila na številko 1919, s ključno besedo Marko5. Pomagamo lahko tudi z donacijami na račun Društva MAUS, Kacova 1 (IBAN SI56 6100 0000 7087 846, Delavska hranilnica, s pripisom za Marka). Sicer pa bodo zanj izdali poučno zgodbico Marko in bela zobna ščetka, ki jo je napisala Nataša Švikart, ilustrirala pa Snežana Petrovič.

Junija mu bodo na dnevu odprtih vrat Doma pod Gorco namenili izkupiček golažijade, 20. junija bo za Marka v Ljubljani potekal dobrodelni nogometni turnir. Dva dneva pred odhodom se bo oglasil tudi na sprejemu v kabinetu župana Andreja Fištravca.