Jagode lahko dandanes dobimo vse leto, medtem ko smo še pred dobrim desetletjem vsi čakali na domačih gredicah, kdaj bodo svoje glavice obarvale v rdeče. Priznajte, tiste, ki jih sami natrgate, operete in pripravite, so najboljše. Kar same, morda pomočene v smetano ali posute s sladkorjem – vedno gredo v slast.

Tri vrste jagod

Če smo jagode nekoč sadili samo na vrtu, jih lahko danes opazimo tudi v balkonskih koritih. In če so bile nekoč prej izjema kot pravilo, jih danes gojijo že po vsem svetu. Pri nas so znane predvsem tri vrste: enkrat rodne jagode, ki s svojimi plodovi presenetijo enkrat letno, ob koncu pomladi, plodovi pa so v velikosti oreha; mesečne jagode, ki nas začnejo s svojimi plodovi razvajati kak teden kasneje kot enkrat rodne jagode, plodovi pa so praviloma nekoliko manjši, tudi okus je včasih nekoliko manj intenziven; gozdne jagode, ki so precej bolj drobne, v velikosti fižola, izjemno aromatične plodove ponujajo enkrat letno, najdete pa jih ob gozdnih poteh in jasah, velikokrat tudi v družbi borovnic.

Gojenje jagod

Če jih boste letos prvič posadili na domačem vrtu, jim omogočite rahlo kiselkasto in dobro izsušeno zemljo. Preveč vode lahko povzroči različne bolezni in odmiranje rastline. Pred sajenjem zemljo izdatno pognojite. Pred zorenjem, za katero bo na številnih slovenskih vrtovih nastopil čas vsak hip, okoli rastlin položite folijo in tako poskrbite, da bodo sadeži ostali čisti. Preden jih boste zaužili, pa jih dobro operite pod tekočo vodo, a jih v vodi nikar ne namakajte, saj bodo tako postale precej vodene. Nič ne bo narobe, če boste jagode postregli ali pojedli z zelenimi peclji, saj ti tako kot plodovi vsebujejo ogromno telesu koristnih antioksidantov.