NADLEŽNO GOMAZENJE

Stop karavanam mravelj, ki vdirajo v vaše stanovanje

Zoran Franc/Novice Svet24
16. 5. 2018, 20.10
Deli članek:

Poleg mrčesa, ki nas je že začel »prijetno« pomladno nadlegovati, so se pojavile tudi mravlje, ki so že zavohale pot do naših stanovanj, predvsem do kuhinje, shrambe in drugih prostorov, kjer je shranjena hrana. Kako ukrepati?

Dreamstime
Že ena mravlja na kuhinjskem pultu pomeni rdeč alarm.

Če se tudi vam dozdeva, da so v stanovanje prišli nepovabljeni gostje, je čas, da začnete ukrepati. Da se izognete mrčesu, na okna namestite komarnike. Tudi na balkonska vrata ne pozabite. V bolje založenih trgovinah z gradbenim materialom boste našli komarnike za balkonska vrata iz treh po dolžini narezanih mrež, ki se stikajo z magnetom. Tako vam omogočajo prehod, a vas hkrati varujejo pred napadi nadležnega mrčesa. Če govorimo o mravljah, pa je zgodba precej drugačna. Tu komarniki ne zaležejo. Če ne želite poseči po insekticidih, ki lahko škodijo tako vam kot otrokom in hišnim ljubljenčkom, preizkusite naslednjo rešitev.

1 mravlja

v vašem stanovanju predstavlja izvidnika, ki bo četici namignil, kjer se skriva hrana.

Že ena mravlja predstavlja nevarnost

Tudi če v stanovanju opazite eno samo mravljo, naj to ne bo nekaj samoumevnega. Mravlja, ki zbegano teka po vaši kuhinji, je izvidnik, ki raziskuje nove terene in išče hrano ali morda celo nov dom. Med svojim pohodom pušča kemijsko sled, po kateri ji bodo do okusnega cilja sledile še druge delavke. Izvidnika, ki je zavohal zaklad v vaši kuhinji, se čim hitreje znebite, tla in predale pa čim prej obrišite z mešanico limoninega soka in detergenta.

Poiščite skrivni vhod

Če so se mravlje v vaše stanovanje že naselile, je pomembno, da ugotovite, kje vstopajo v vaš dom. Odprtino ali razpoko jim nato fizično zaprite. Preverite tudi okna in vrata in jih po potrebi znova zatesnite. Zakitajte majhne razpoke in špranje v tleh, skozi katere se lahko poleg mravelj v stanovanje prikradejo tudi nadležni ščurki.

Čim prej poiščite skrivne vhode mravelj in jih zabarikadirajte ter jim tako preprečite dostop. 

Očistite košare s sadjem in kruhom ter koše za smeti

Z ustrezno higieno boste preprečili, da bi mravlje vaš dom prepoznale kot zakladnico. Zato očistite košare s sadjem, kjer se sčasoma naberejo ostanki olupkov in sokovi. Iz košar s kruhom odstranite drobtine in sledi moke, koše za smeti pa dobro očistite z limoninim sokom.

Dreamstime
Mravljam nastavite hrano, ki je zanje škodljiva.

Pasti

Mravljam nastavite hrano, ki je zanje škodljiva. Med sadje, kruh in druge mravljam okusne obroke vmešajte nekaj sode ali gresa. Mravlje bo mešanica napihnila in povzročila smrt.

Očistite mesta, ki bi mravljam lahko delovala kot vaba. Stanovanje pa očistite z limoninim sokom.

Limona

Po tleh in drugih mestih, kjer so se pojavile mravlje, podrgnite z limono ali pa naredite pripravek iz limoninega soka in nekaj vode ter ga popršite po več mestih, kjer se pojavljajo mravlje.

Kava

Vi si brez kave morda ne predstavljate jutra. Mravljam pa boste navsezgodaj s kavo pripravili pravo nočno moro. Ne marajo kave, zato jo posujte tam, kjer romajo v vaš dom.

Kreda

Narišite »črto« in tako obvarujte dom pred mravljami. Mravlje ne marajo krede, zato ne bodo prečkale mest, ki jih boste porisali ali posuli s kredo. Pomaga tudi smukec ali magnezija, ki jo uporabljajo športni plezalci.