GREMO V GOZD

Odlične jedi iz gob! Gremo po mavrahe

Zoran Franc/Novice Svet24
12. 5. 2018, 11.00
Deli članek:

S pomladjo nastopi tudi čas za gobarje, ki se s košarami zapodijo v gozdove, na travnike, jase in v brežine. V tem času prevladuje nabiranje mavrahov, ki so nekoliko drugačni od drugih predstavnikov gob, a nič manj okusni.

Profimedia
Mavrahov je več vrst in se med seboj razlikujejo po barvi in velikosti.

Če govorimo o okusu mavrahov, lahko povemo, da je precej specifičen, tako kot njihova oblika. Te gobe ne moremo primerjati denimo z jurčkom ali velikim gobanom, saj niti po strukturi niti obliki, kaj šele po okusu ne spominja nanju. A velja za pravo gurmansko poslastico, ki se je razveselijo mnogi. Mavrah raste samo spomladi, podoben pa je satju različnih velikosti, oblik in barv. Beti so načeloma svetle bež barve, medtem ko so klobuki vseh odtenkov od temno rjave pa do svetlo rjave barve. Najdemo ga predvsem na lokah, travnikih, tudi v sadovnjakih in listnatih gozdovih, ki so bogati z jeseni in podlesno vetrnico. Mavrahe nekateri imenujejo majnice, slišali pa boste tudi izraz smrček.

Profimedia
Mavrahi so pogojno užitni. Zmeraj jih pripravljamo pečene ali pražene.

Shranjevanje gob

Gobe je najbolje shranjevati sušene, saj lahko zamrznjene razvijejo določene toksine, ki telesu ne prijajo in povzročijo prebavne težave.

SOČNA RIŽOTA IZ SMRČKOV

Smrčke pred uporabo najprej dobro očistimo. Svetujejo tudi, da jih za nekaj časa namočimo v vodi, kajti v porah se rade zadržujejo mravlje in mušice, v vodi pa bodo sčasoma priplavale na površje. Sestavine za 4 osebe: 25 dag smrčkov, 1 velika čebula, 1 dl olja, 35 dag riža, 3 stebla peteršilja, 2 pesti graha, žlica paradižnikove mezge, liter jušne osnove, sol, poper, parmezan. Priprava: Smrčke najprej očistimo, nato jih narežemo na majhne kolobarje. Čebulo sesekljamo in zlato prepražimo na olju. Dodamo smrčke in nekaj minut dušimo, da spustijo vodo. Zalijemo z nekaj jušne osnove, solimo in popramo. Dušimo 10 minut, nato dodamo riž, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in grah. Pokrijemo in počasi dušimo ter neprestano dolivamo jušno osnovo, dokler se riž ne skuha. Še vroče postrežemo z naribanim parmezanom. Rižoto lahko, preden jo zalijemo z jušno osnovo, obogatimo z decilitrom suhega belega vina, ki bo rižoti dalo svojstven okus.

Profimedia
Pripravite odlično rižoto, ki bo prepričala tudi izbirčne jedce.

MAVRAHI Z JAJCI

Pripravite odlično omleto. Prepražite čebulo, dodajte narezane mavrahe, posolite in popoprajte, dodajte nekaj peteršilja in prelijte z razžvrkljanimi jajci.

Profimedia
Mavrahi rastejo prav v tem času, zato le pohitite ponje in si privoščite odlično kosilo. Dva meseca je povprečno obdobje rasti mavrahov. Od aprila do junija.