Limuzine

Plenković ali Cerar: čigava »mrcina« je boljša?

Urban Klančnik / Novice Svet24
12. 5. 2018, 07.45
Posodobljeno: 12. 5. 2018, 09.07
Deli članek:

Voditelji držav se ponavadi vozijo v posebnih limuzinah, ki so predelane, imajo karakteristike, ki jih »navadni« avtomobili v glavnem nimajo.

arhiv
Mercedes S600 Guard bo odporen na strele iz avtomatskega orožja iz bližine 10 metrov.

Pod drobnogled smo tako vzeli, s kakšnimi avtomobili se prevažata predsednik slovenske vlade Miro Cerar in predsednik vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković. In ko si ogledamo luksuzne avtomobile, s katerimi se prevažata premierja, lahko kaj hitro vidimo – če se malce pošalimo –, da razlike med hrvaško in slovensko politiko le niso tako zelo velike.

STA
Miro Cerar med odstopom z mesta premierja.

Naj spomnimo, da so zadnji nakupi protokolarnih vozil za najvišje uradnike slovenske davkoplačevalce stali 478 tisoč evrov. Naš predsednik vlade je dobil limuzino znamke BMW 740 xDrive. Seveda se vse udobje avtomobila skriva na zadnjih sedežih. Predsednik vlade lahko prek tabličnega računalnika upravlja masažne sedeže in luči ali pa spremlja medijske vsebine. Avtomobil ima tudi strešno okno. Vozilo je zelo dobro izolirano in ima vrhunsko vzmetenje, ki zagotavlja udobje tudi ob vožnji čez grbine na slovenskih cestah. Vozniku pri vožnji pomagajo radarski tempomat, videopodpora ter posebni sistemi, ki skrbijo za varnost vozila in potnikov. Za luksuzno limuzino smo davkoplačevalci v Sloveniji odšteli 84.169 evrov.

Infografika Novice Svet24
Naša in hrvaška vozila niti približno ne dosegajo vrednosti vozil politikov najbogatejših držav.

Kot poročajo hrvaški mediji, pa bo samo limuzina, ki jo je naročil predsednik vlade Plenković, stala več kot vsa zasebna vozila njegovih ministrov. Hrvaška vlada je namreč naročila novo limuzino, a še ni znano, ali bo to audi A8, mercedes razreda S ali BMW 7. Največ pa se vendarle govori o mercedesu. Hrvaške davkoplačevalce naj bi vozilo stalo okoli 130 tisoč evrov, čeprav nekateri hrvaški mediji poročajo, da bodo samo za tri pred kratkim naročene limuzine odšteli okoli 12 milijonov kun (1,6 milijona evrov). Čeprav je Plenković še pred kratkim govoril, da državni uslužbenci ne potrebujejo zatemnjenih oken na vozilu, pa bo njegovo vozilo ta seveda imelo. Avtomobil bo imel tudi nosilce za zastave, medtem ko o preostalih lastnostih žal še ni podatkov, a smo lahko prepričani, da po luksuzu ne bo zaostajal za limuzino našega premierja.

arhiv
Premier Andrej Plenković pripravlja čistko v hrvaški vladi. Leteli naj bi nekateri ministri in drugi sodelavci.

No, treba je dodati, da najvišji predstavniki države seveda potrebujejo nekoliko drugačna vozila, ki morajo biti opremljena s telekomunikacijskimi napravami in posebnimi varnostnimi sistemi. Sicer pa cene protokolarnih avtomobilov slovenskih in hrvaških politikov niso nič v primerjavi s cenami vozil največjih svetovnih voditeljev, kot sta Donald Trump in ruski predsednik Putin. Za nakup Putinove limuzine so ruski davkoplačevalci dali »le« 90 tisoč evrov, a je limuzina del projekta Kortež, v katerega je ruska vlada vložila 197 milijonov dolarjev, tako da 90 tisočakov zagotovo ni realna cena. Američani pa so za svojo predsedniško limuzino zapravili okoli 1,4 milijona dolarjev.


arhiv
BMW 740 xDrive ima masažne sedeže, ki jih potnik upravlja s tabličnim računalnikom.