BREZ KEMIKALIJ

Naravna čistila za varen in čist dom

Zoran Franc/Novice Svet24
6. 4. 2018, 21.00
Deli članek:

Le redko bi pomislili, da lahko s soljo odstranimo rjo, z zobno krtačko in zobno kremo pa grde madeže s sten. S kečapom boste odlično odpravili mastne madeže, kokakola pa bo odčepila zamašene odtoke.

Profimedia
S kokakolo boste očistili straniščno školjko, zamašen odtok in tudi ploščice.

Za brezhibno čisto kuhinjo ne potrebujete več kemikalij, ki bodo poškodovale kožo na vaših rokah, s smradom pa vas spravile ob kašelj. Veliko »čistil« je že v vaši kuhinji, med njimi so tudi takšna, ki bodo očistila trdovratne mastne madeže.

S KEČAPOM NAD UMAZANO PEČICO

Če se vedno znova bojujete z umazanijo v pečici, potem je čas, da za vselej premagate boj. Pečico ogrejte na nizko temperaturo, na madeže pa nakapljajte nekaj kečapa. Pustite delovati 15 minut, nato pa pečico očistite z detergentom za posodo. Če ne boste uspeli očistiti vseh madežev, postopek ponovite. Lahko pa uporabite preizkušen recept s sodo bikarbono in limoninim sokom. Mastne madeže, ki so se pojavili na štedilniku, v mikrovalovni pečici in na stenskih ploščicah, očistite z vročo vodo, v katero ste kanili sok ene limone. Za lepljive madeže od maščobe naredite gosto pasto iz sode bikarbone in vroče vode. Nanesite in zdrgnite s krtačo. Na koncu še enkrat očistite z mešanico vroče vode in limone.

Profimedia
Kečap bo očistil pečico in tudi madeže na posodi.

OČISTIMO SREBRNINO

Tudi srebrne kose pribora, pladnje in nakit lahko očistite z naravnimi sredstvi. Priporočamo vam, da ga potopite v vročo vodo, v katero ste nasuli nekaj žlic sode bikarbone in dodali aluminijasto folijo za živila. Dovolj bo, če boste pribor v mešanici pustili le nekaj minut ter ga nato do sijaja očistili z mehko in suho krpo.

S KOKAKOLO NAD ZAMAŠEN ODTOK

Če so se pojavile težave z zamašenimi odtoki, nikar ne posegajte po agresivnih sredstvih, ki škodujejo vam, cevem in še naravi. Svetujemo vam, da nekaj kokakole sobne temperature vlijete v zamašen odtok in počakate, da mehurčki nekoliko pojenjajo. Nato v odtok spustite močan curek vroče vode, ki bo skupaj s folno kislino očistil maščobo in smeti, ki so se nabrale v odtoku. Kokakola bo tudi odlično čistilo za mastna vetrobranska stekla in stekla, na katerih se bo kmalu začel nabirati mrčes.

ZOBNA KREMA

Uporabite jo za čiščenje umazanih sten. Nekaj kreme nanesite na madeže, nato pa očistite z vlažno krpo. Uporabna je pri čiščenju steklenic, iz katerih veje neprijeten vonj, odlična pa je tudi za čiščenje notranjosti stekleničk za dojenčke.

LUPINE POMARANČ

Lupine pomaranč so odlične pri čiščenju vodnega kamna in kopalniške keramike, olje v lupini pa bo poskrbelo za sijaj. Notranja bela stran lupine je idealna za čiščenje lesenih površin.