Kapitalna napaka

Američani Ukrajino podarili Rusom in jim vzeli Kaliningrad

S.R.
4. 4. 2018, 12.42
Posodobljeno: 4. 4. 2018, 12.46
Deli članek:

Ameriško združenje za energijo USEA si je pred Trumpovim srečanjem z voditelji baltskih držav privoščilo "kapitalno" napako.

USEA
Ukrajino so razkosali.

Združenje za energijo USEA je pred današnjim srečanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa z baltskimi voditelji objavilo pomenljiv zemljevid. Preden so voditelji Estonije, Latvije in Litve danes prestopili prag Bele hiše, je združenje USEA v želji, da bi spodbudilo sodelovanje teh držav na energetskem področju, objavilo zemljevid iz obdobja pred drugo svetovno vojno.

S tem je Ukrajino izbrisalo z obličja Zemlje, najzahodnejšo rusko regijo pa potisnilo nazaj v nemške roke. Kaliningrad je znova postal pruski Konigsberg. Kaliningrad, ki je v 15. in 16. stoletju pod imenom Koningsberg služil kot prestolnica Prusije, je zgodovinsko sicer nemška enklava, ki so jo leta 1945 prepustili Sovjetski zvezi. Gre za močno militarizirano ozemlje, kjer je prisotna ruska baltska flota, dom pa si je tam našla tudi velika količina ruskih balističnih izstrelkov kratkega dosega.

Privoščili so si še kup drugih napak, Belorusija in Ukrajina sta denimo znova v primežu trde ruske roke, Sankt Petersburg se nenadoma spet imenuje Leningrad, Vilna, glavno mesto Litve, pa obvladujejo Poljaki.